Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Ne-a dăunat seceta mult de tot." O delicatesă tot mai greu de găsit în Europa, o raritate și în România din cauza caniculei și bolilor

Din cauza secetei din vară, vom avea mai puține castane comestibile și mai scumpe. Localitatea Tismana, din Gorj, era cunoscută odinioară ca patria castanelor datorită pădurilor de unde oamenii adunau aceste fructe. Și este printre puținele astfel de locuri din Europa. O boală a afectat mii de arbori, iar acum seceta a înjumătățit recolta. Acest lucru se va simți și în preț.

de Redactia Observator

la 25.09.2023 , 18:47

"Ia uitați, ăla de acolo s-a uscat de tot, chiar ne-a cam dăunat seceta asta!"

Vasile Guțilă are aproape trei hectare de păduri de castan. La fiecare final de septembrie, se mută cu totul la conacul din pădure, într-un sat din Tismana. Are grijă ca nici hoții și nici animalele sălbatice să nu-i atace recolta.

Vasile Guțilă, producător castane: "O lună de zile, noi mai mult aici stăm. Și în special eu, că trebuie să fac de pază și, totodată, să le strângem. Vin animale sălbatice. Tot ce cade noaptea trebuie să adunăm a doua zi."

Vezi și

Reporter: "Cum le speriați, ați dat nas în nas cu ursul, cu mistreții?"

Pe acelaşi subiect

Vasile Guțilă: "Cu ursul nu, cu porcii da. Dimineața. Mai luăm câte o tablă, mai dăm cu ciocanul."

Diana Speretoiu, reporter Observator: "Acesta este unul dintre cei mai bătrâni castani din plantație. Are peste 100 de ani și, din el, ne spuneau oamenii că au adunat și 250 de kilograme de castane."

Un an prost pentru producătorii de castane

În acest an, recolta nu va mai fi așa bogată ca toamna trecută. Seceta a afectat mulți arbori. Cu marfă mai puţină, oamenii speră la un preț mai bun. În jur de 15-20 de lei kilogramul. Castanele sunt bio 100% pentru că arborii nu sunt stropiți cu nimic.

Vasile Guțilă, producător castane: "A fost secetă și ne-a cam dăunat seceta mult de tot. Nu prea avem, dar noi suntem mulțumiți cu cât ne dă Dumnezeu. Ne gândim că dacă e mai puțină, e mai plătită. În jur de 3 tone am strâns anul trecut, anul ăsta dacă strângem o tonă e bine."

Tismana este printre puținele zone din Europa unde se mai găsesc păduri de castani comestibili, iar oamenii locului încearcă să ducă tradiția mai departe. În localitate, castanul are și sărbătoarea lui, dar în acest an nu se știe dacă va mai avea loc tocmai din cauza recoltei slabe.

Petre Remetea, primar Tismana: "Noi avem un festival al castanului și, în funcție de cum va fi recolta, și ce vom aduna, știm dacă îl organizăm sau nu. Totul ține de recolta pe care o vor avea deținătorii de păduri de castan."

În urmă cu 30 de ani, din Tismana, plecau în toată țara peste 100 de tone de castane. Acum, localnicii abia mai adună patru, cinci tone.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri economice » "Ne-a dăunat seceta mult de tot." O delicatesă tot mai greu de găsit în Europa, o raritate și în România din cauza caniculei și bolilor