Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Noi măriri de pensii pentru 2 milioane de români. Analist: "Lungul şir al măsurilor înainte de alegeri"

Peste două milioane de seniori mai primesc ceva în plus la pensie de luna aceasta, pentru că a crescut pragul de impozitare. Continuă, însă, haosul de la casele de pensii. Aproape 200.000 de oameni nu au primit încă deciziile de recalculare. 

de Florentina Lazăr

la 01.10.2024 , 21:54

Pragul de la care se aplică impozitul de 10% a crescut de la 2.000 la 3.000 de lei. 

"Incepand de dimineata de la orele 8 cei de la Posta Romana distribuie pensiile aferente lunii octombrie, iar pe talonul de pensii a acelor pensionari care au pensii pana in suma de 3.000 lei la rubrica impozit avem zero", spune Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Peste trei milioane de pensionari sunt scutiţi acum de impozit

Vezi și

La o pensie de 2900 lei brut, spre exemplu, seniorul are un câștig de 90 lei. Măsura se aplică și în cazul pensiilor peste 3.000 lei. Un vârstnic cu un venit de 6.000 lei brut, primește din octombrie 5.700 lei net, cu 100 lei în plus față de luna trecută. 

Pe acelaşi subiect

Scutirea de impozit înseamnă 750.000 lei în minus din bugetul de stat doar până la sfârşitul anului. 

"La anul va fi de 3 miliarde. Ne-am asumat un calendar de reducere a deficitului si incepem cu cel putin doua cresteri ale deficitului. O masura din lungul sir al masurilor inainte de alegeri", spune Gabriel Biriş, expert fiscal.

Peste 150.000 de seniori au contestat deciziile de recalculare, după ce au sesizat greşeli în documente. Doar 15.000 de dosare au parte de o actualizare. 

Peste 170.000 de seniori nu au primit încă deciziile. 

"Vorbim de pensionari care au mai multe decizii de pensionare la dosar. Pensionarii care au mai multe hotarari judecatoresti. Am depasit deja 30.000 de decizii pe care le-am emis si speram ca in aceasta luna sa finalizam acest proces de recalculare", mai spune Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.  

De la 1 ianuarie, pensiile vor creşte cu cel puţin 10%. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Ştiri economice » Noi măriri de pensii pentru 2 milioane de români. Analist: "Lungul şir al măsurilor înainte de alegeri"