Piaţa pensiilor private a crescut cu 30% şi a ajuns la o pondere de 9,07% din PIB
La finalul lunii iunie 2024, fondurile de pensii private (pilon II și pilon III) au acumulat active totale în valoare de 148,6 miliarde lei (respectiv active nete în valoare de 148,55 miliarde lei), cu 30 % mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent și cu 13% mai mult raportat la finalul finalul lunii decembrie 2023. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 9,07%, la finalul lunii iunie 2024.
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 148,6 miliarde lei la finalul lunii iunie 2024, în creştere cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu 13% raportat la finalul lunii decembrie 2023, potrivit raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia sistemului de pensii private în primele şase luni ale anului 2024.
Fondurile de pensii private, în creştere cu 30%
Conform sursei citate, la sfârşitul anului 2023 şi începutul anului 2024, inflaţia în scădere a determinat băncile centrale să adopte o politică monetară mai relaxată. Pieţele financiare au înregistrat performanţe puternice în aşteptarea reducerii ratelor şi a îmbunătăţirii perspectivelor macroeconomice. Totuşi, în primul semestru din 2024 a crescut incertitudinea cu privire la evoluţia economiilor globale, a inflaţiei şi a politicii monetare, precum şi la modul în care acestea vor varia în diferite regiuni. Deşi se aşteaptă ca ratele dobânzilor să scadă, acestea vor rămâne probabil "mai ridicate pentru mai mult timp" comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
ASF menţionează în raport că, la sfârşitul semestrului I 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 143,3 miliarde lei, cu 13% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 5,3 miliarde de lei, cu 12,3% mai mult faţă de finalul anului trecut.
- Cine primește bani în plus la rectificarea bugetară. Ciolacu: "Continuăm să reducem cheltuielile publice inutile"
- Un pensionar din Iaşi are o pensie de peste 33.000 de lei brut. A primit bani şi la recalculare
- Pensionarii ar putea fi scutiţi de cheltuieli de mii de lei. Proiect de lege depus în Parlament
- Vasluienii se plâng că au rămas fără bani pe cardurile de alimente, după ce au câştigat la păcănele
Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzacţionează pe pieţe financiare sunt evaluate prin marcare la piaţă, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevăzute a fi deţinute în portofolii. În această situaţie, evoluţia valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potenţiale episoade de volatilitate, fiind influenţată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investiţional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună rezilienţă în urma şocurilor care au afectat pieţele financiare în trecut.
La 30 iunie 2024, erau înscrişi 8,98 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,86 milioane participanţi. Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2024 a fost de 8,22 milioane persoane, faţă de 8,15 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2023, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 762.000 de persoane, comparativ cu 710.800 mii de persoane înregistrate la 31 decembrie 2023.
Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piaţa financiară locală, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 69% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private. La finalul lunii iunie 2024, 25% a fost investit în acţiuni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰