Video Noi scumpiri la carburanţi. De când ar putea benzina şi motorina să ajungă iar la 9 lei/litru
Benzina şi motorina s-ar putea scumpi în perioada următoare, după ce Guvernul a decis să suprataxeze companiile de petrol şi gaze. Preţul carburanţior ar putea să ajungă la 9 lei pe litru, spun specialiştii din domeniu. Ministrul de Finanţe nu exclude scumpirile şi susţine că ar fi o creştere de preţ nedreaptă pentru oameni, în contextul în care companiile au profituri uriaşe.
Guvernul supraimpozitează cu 0,5 % din cifra de afaceri companiile de petrol și gaze, cele care plătesc deja o taxă de solidaritate. Și exploatarea bogățiilor solului le va costa mai mult.
Exploatarea bogăţiilor solului duce la preţuri mai mari la carburanţi
Florentina Lazăr, reporter Observator: Executivul vrea să majoreze de 3 ori redevenţa pentru țiței, potrivit unor surse guvernamentale. Aceasta este acum 133 de lei pe tona. Anual, extragem 3 milioane de tone de țiței și doar 400 de milioane de lei ajung la bugetul de stat.
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: E un lucru absolut firesc, în contextul în care discutăm de exploatarea bogăţiilor României şi de cifre de afaceri de ordinul zecilor de miliarde şi un profit net consistent.
Măsurile se vor reflecta în prețul de la pompă, susțin specialiștii.
Benzina şi motorina ar putea depăşi pragul de 8 lei/litru
Corina Murafa, expert în energie: E o mişcare firească să pasezi taxa consumatorului şi asta se poate întampla pentru că în România, în ciuda creşterii de preţuri şi cererea a crescut. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt dispuşi să platească un preţ mai mare pentru acest produs, ca atare eu actor în piaţă am tendinţa de a creste preţurile.
Benzina și motorina ar putea să treacă de pragul de 8 lei pe litru.
Ion Tache, președinte Asociația benzinarilor independenți: Ni s-a demonstrat în timp că aceste companii întotdeauna şi-au dorit să nu diminueze cu nimic din câştigul lor, ba din constră, să şi-l crească şi dacă se poate chiar mai mult. Nu au fost solidari cu piaţa şi cu cetăţeanul.
Ministrul de Finanţe speră ca taxele mai mari să nu influenţeze totuşi preţul carburanţilor.
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Sper din tot sufletul ca aceste influenţe care rezultă din aplicarea acestui procent care se ridică la ordinul de 100 milioane de lei, impact bugetar, sa nu fie acesta motivul pentru o eventuală creştere a preţului la carburanţi. Ar fi nedrept pentru oameni şi total injust ca o sarcină fiscală dintr-un profit consistent sa fie mutată în sarcina oamenilor. Există o posibilitate? Nu ştiu, e decizia companiei.
Scumpirile la pompă încep să se vadă deja
Florentina Lazăr, reporter Observator: Liderul pieţei de carburanţi a scumpit în această dimineaţă motorina standard cu 5 bani pe litru. Preţul benzinei a rămas neschimbat. În Capitală un litru de benzină standard costă între 7,23 - 7,45 lei şi un litru de motorină standard între 7,67 - 7,88 lei.
Pentru a face faţă scumpirilor, specialiştii ne recomandă să folosim aplicaţiile care ne arată cel mai mic preţ al carburanţilor din zonă, dar şi să nu alimentăm la benzinăriile din centrul marilor oraşe. Plata cu cardul poate avea un avantaj. În unele benzinării primeşti o anumită sumă de bani înapoi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰