Antena Meniu Search
x

Video În ce să investeşti dacă ai 10.000 de euro. Economiştii dezvăluie cea mai sigură idee pe termen lung

Avuţia românilor a ajuns la un nou nivel record: aproape 17.000 de euro de persoană, în medie. Peste 328 de miliarde de lei erau în depozitele bancare în iunie. Întrebările despre cum să îţi înmulţeşti banii sunt în topul căutărilor Google anul acesta şi probabil, vor fi şi anul viitor. Românii au dat şi de gustul bursei şi al investiţiilor în artă. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 30.12.2023, 08:20

Vezi și

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: "Investiţie" este un cuvânt foarte căutat pe Google în 2023, semn că românii vor să-şi înmulţească banii. Astăzi aflăm şi noi care sunt cele mai bune modalităţi de investiţii. 

Cele mai bune investiţii: terenurile şi operele de artă

Cristian Rădulescu, investitor: În principal în terenuri. Terenul nu cere de mâncare, deocamdată sunt taxe şi cât de cât este o investiţie sigură şi stabilă. 

Cristian Rădulescu este antreprenor şi a învăţat de la zero cum să îşi pună banii să producă alţi bani. 

Pe acelaşi subiect

Cristian Rădulescu, investitor: În imobiliare am decis să investesc în ultimii trei, patru ani pentru că zona Bucureştiului este o zonă de creştere constantă. Recomand în perioada aceasta să se investească în aur, să se investească în artă mai ales. Am investit în artă şi mai ales în artă contemporană.

Numărul investitorilor români este în creştere

La Bursa de Valori Bucureşti sunt deschise peste 170.000 de conturi, o triplare faţă de acum 4 ani. Şapte din zece investitori au în cont 4.000 de euro, în medie. 

Adrian Tănase, Bursa de Valori Bucureşti: Avem o evoluţie foarte bună din punctul de vedere al numărului de conturi la Bursă, însă nu suntem unde vrem să fim pentru că avem o populaţie numeroasă în România. Ca să ne comparăm cu Polonia şi cu gradul lor de dezvoltare şi de participare la piaţa de capital ar trebui să ajungem la 500.000 de conturi. 

Creşterea de la Bursa de Valori se datorează listării Hidroelectrica şi unor companii care acordă dividende speciale. Un investitor care are acţiuni de 5.000 de lei la Hidroelectrica câştigă acum 800 de lei dacă le vinde, ceea ce înseamnă 16% randament. Cel care ţine aceeaşi sumă într-un depozit bancar va avea aproape 300 de lei câştig anual. În jurul acestei valori se încadrează şi cineva care a investit în titluri de stat. 

Sfatul specialiştilor este să pornim de la sume mici, de 100-200 de lei

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Putem intra cu sume mari de bani atunci cand vorbim de titluri de stat, mai stabile, sigure, garantate de stat. Dar pe piaţa de capital intrarea se face treptat. Mai ales pentru cineva care abia acum începe să investească, să înceapă cu 100 de lei pe lună, cu 200 de lei pe lună, în aşa fel încât să se obişnuiască cu platforma, cu investiţiile.

Alt tip de investiţie poate fi făcut într-un fond mutual, disponibil la marile bănci. Este suficient să setezi suma lunară care poate merge automat în fondurile deschise de investiţii. 10-15% din venit este ponderea ideală pentru. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Un fond mutual este o investiţie diversificată, la care contribuie mai mulţi investitori cu sume mici. Este într-un fel sistemul pilonului II de pensii. Banii sunt administraţi de băncile respective, poţi practic să-i retragi în orice moment integral sau parţial. 

Cine are la dispoziţie sume mai mari, între 10.000 şi 50.000 de euro, poate să plaseze banii în titluri de stat sau imobiliare - o investiţie sigură şi pe termen lung, spun economiştii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » În ce să investeşti dacă ai 10.000 de euro. Economiştii dezvăluie cea mai sigură idee pe termen lung