Antena Meniu Search
x

Video "Nu plătesc nicio taxă vamală, nu au nicio restricţie." Pierderi de sute de milioane de euro pentru fermierii din România și restul Europei

Revoltă la graniţele noastre. Fermierii bulgari nu mai vor solidaritate cu fermierii ucraineni. Spun că au pierderi de sute de milioane de euro din cauza cerealelor ucrainene care au inundat piaţa. Sute de tone de cereale putrezesc în hambarele din România, Bulgaria, Polonia şi Ungaria. Este a doua zi de proteste care blochează mai multe puncte de frontieră cu România. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 30.03.2023, 19:37

Vezi și

Tensiunile cresc în ţara vecină, iar nemulţumirea fermierilor se transformă în revoltă la adresa politicienilor. Pentru a doua zi la rând, principalele puncte de trecere din Bulgaria spre ţara noastră sunt blocate de agricultorii care protestează. 

Bogdan Dinu , reporter: "Sunt zeci de tractoare aduse la graniţă special pentru acest protest, aceeaşi situaţie de aici din Vama Ruse se repetă şi în punctele de frontieră Kardan, Silistra şi Vidin."

"Am ieşit în stradă pentru că vrem ca Uniunea Europeană şi liderii de la Bruxelles, care iau deciziile, să vadă că Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia dar şi alte ţări au o problemă."

Înarmaţi cu pancarte pe care scrie "Opriți genocidul agriculturii" şi "Vrem să fim fermieri pe o piaţă competitivă", fermierii îşi strigă disperarea. 

Pe acelaşi subiect

"Hambarele noastre sunt pline, nu facem comerț. Nimeni nu mai vrea să cumpere mărfuri bulgărești pentru că suntem inundați ilegal cu mărfuri din Ucraina. Nu vorbim doar despre grâu, porumb, floarea soarelui. Întreaga industrie agricolă este condamnată."

Pierderi mari și pentru fermierii români

Bulgarii au calculat pagubele la peste 400 de milioane de euro. La noi, pierderile ar fi de 200 de milioane de euro. Importurile la noi au crescut în ultimul an cu 433%. iar cea mai mare parte a produselor provin din Ucraina.

Cătălin, fermier: "Noi dacă ajungem în port, la Constanţa, cu un TIR cu cereale, nu avem niciun drept, nicăieri. Stăm acolo, putem să stăm şi două săptămâni, până nu îmbătrânim. Ei, ucrainenii merg pe rând, cară, transportă, nu îi întreabă nimeni, nu spune nimeni nimic."

"Nu plătesc nicio taxă vamală, nu au nicio restricţie, nici măcar restricţie de circulaţie, ca să mă refer corect. Ei trec ca la ei acasă, nu ca la ei acasă, ca prin junglă."

Saptămâna trecută, la Comisa Europeană, România a obţinut promisiunea unor ajutoare pentru fermieri. Dintre toate ţările UE afectate, am primit cei mai puţini bani. în jur de zece milioane de euro. Şi în Polonia oamenii se plâng că produsele autohtone sunt înlocuite de cele importate în cantităţi uriaşe din Ucraina. 

Monika Piątkowska, preşedintele camerei de agricultură: "Polonia este în Uniunea Europeană, prin urmare cerealele noastre respectă standardele UE. Ucraina nu este în Uniune şi reglementările nu i se aplică. Există produse ucrainene de calitate mai bună, dar și mult mai proastă, asta e clar."

Nicolae Ciucă, premierul României: "Am discutat cu prim-ministrul  Poloniei suntem angajaţi împreună într-un demers în care să discutăm cu Comisia Europeană, care vor trebui să fie mecanisemele pentru a instrumenta transporturile din Ucraina şi destinaţia finală, astfel încât să evităm această speculă prin care preţurile de dumping au afectat fermierii din ţara noastră." 

Fermierii polonezi au protestat în faţa biroului ministrului Agriculturii, unde au răsturnat saci de cereale.Vinerea viitoare şi agricultorii români anunţă că vor ieşi în stradă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri economice » "Nu plătesc nicio taxă vamală, nu au nicio restricţie." Pierderi de sute de milioane de euro pentru fermierii din România și restul Europei