Antena Meniu Search
x

Nvidia depăşeşte Aramco, devenind a treia cea mai valoroasă companie mondială după Apple şi Microsoft

Producătorul de cipuri Nvidia Corp înregistrează un nou record, depăşind Saudi Aramco în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră şi devenind a treia cea mai valoroasă companie publică, după Apple Inc şi Microsoft Corp, transmite Bloomberg, citatat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.03.2024, 18:20

Nvidia depăşeşte Aramco, devenind a treia cea mai valoroasă companie mondială după Apple şi Microsoft
Nvidia depăşeşte Aramco, devenind a treia cea mai valoroasă companie mondială după Apple şi Microsoft - Shutterstock

Luni, acţiunile companiei americane au urcat cu 2,5% la Bursa de la New York, ajungând la o capitalizare bursieră de 2.110 miliarde de dolari. Între timp, valoarea Aramco s-a redus la 2.010 miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg.

În 23 februarie, Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului inteligenţei artificiale generative (AI).

Realizarea vine după ce firma din Silicon Valley a estimat o majorare semnificativă a veniturilor în primul trimestru din 2024, ceea ce a dus la creşterea cu 277 de miliarde de dolari a capitalizării sale bursiere, cel mai mare câştig într-o singură zi realizat la Bursa de pe Wall Street.

Acţiunile Nvidia Corp au urcat cu 70% anul acesta, iar capitalizarea sa bursieră a crescut cu aproximativ 883 miliarde de dolari. În urma reducerii producţiei de ţiţei, acţiunile Aramco au scăzut anul acesta cu peste 5%.

Pe acelaşi subiect

Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari

Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului inteligenţei artificiale generative (AI). Realizarea vine după ce firma din Silicon Valley a estimat o majorare semnificativă a veniturilor în primul trimestru din 2024, ceea ce a dus joi la creşterea cu 277 de miliarde de dolari a capitalizării sale bursiere, cel mai mare câştig într-o singură zi realizat la Bursa de pe Wall Street.

Rapida sa ascensiune în ultimul an i-a determinat pe analişti să facă o paralelă cu furnizorii de lopeţi din perioada goanei după aur, din anii 1800, în condiţiile în care cipurile Nvidia sunt folosite de aproape toate firmele specializate în inteligenţă artificială generativă, de la OpenAI - producătorul chatGPT - la Google.

În doar nouă luni, capitalizarea bursieră a companiei a crescut de la 1.000 de miliarde de dolari la 2.000 de miliarde de dolari, cel mai rapid ritm de creştere în rândul companiilor americane şi mai puţin de jumătate din perioada de care au avut nevoie giganţii din domeniul tehnologiei Apple şi Microsoft. "Astăzi, pentru companiile AI - liderii sectorului - cererea nu mai este atât de importantă, ele trebuie doar să aibă capacitatea necesară pentru a face faţă cererii în creştere", a apreciat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Nvidia depăşeşte Aramco, devenind a treia cea mai valoroasă companie mondială după Apple şi Microsoft