Antena Meniu Search
x

Video O mare companie din Ucraina se pregătește să se mute în România. Vor fi create sute de locuri de muncă

Una dintre cele mai vechi fabrici din Ucraina îşi mută producţia la Iaşi din cauza războiului. Uzina de tractoare din Harkov îşi transferă utilajele la Halboca. Este al doilea producător de utilaje agricole din ţara vecină care vine în România de la începutul razboiului. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.03.2022, 11:00

Vezi și

O tradiţie de 90 de ani a fost oprită de războiul din Ucraina. Uzina de tractoare din Harkov a fost înfiinţată în 1930, iar primul tractor cu şenilă a fost produs în 1931. Fabrica din oraşul asediat pune lacătul pe poartă şi îşi transferă producţia la Holboca, în Iaşi. La fel şi fabrica de utilaje agricole din Viniţa. 

Mihail Hrebenciuc, inginer fabrică: Am venit săptămâna trecută, mă ocup cu pregătirea terenului pentru mutarea producţiei în România, pregătirea actelor, măsurătorile, după care vom şti concret paşii următori pentru a realiza transferul propriu-zis. Aici este terenul, aici va fi construcţia. Pentru fabrica de tractoare e nevoie de cam 4.000 de metri şi pentru fabrica de utilaje cam 1500-2000 de metri. 

Mutarea în România le permite fabricilor ucrainene să pătrundă pe piaţa europeană

Până acum majoritatea tractoarelor şi utilajelor agricole mergeau către Rusia şi Kazahstan. La fabrica din Harkov se produceau în jur de 300 de tractoare de 250 de cai putere pe an. Un tractor XT3 costa 70.000 de euro. Acum, preţul va scădea. 

Pe acelaşi subiect

Igor Crusnevschi, om de afaceri: Se deschide piaţa europeană, mai ales ţările învecinate, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Grecia. Şi preţul va fi mult mai bun avem foarte multe componente pe care le putem lua din România.

Clara Mihociu, reporter Observator: Beneficii ar fi şi pentru cetăţenii de aici, din localitate, asta pentru că odată cu mutarea celor două hale de producţie din Ucraina, aici, în Iaşi, s-ar crea cel puţin 500 de locuri de muncă. 

Igor Crusnevschi, om de afaceri: Avem nişte ingineri acum care pregătesc terenul, eu fac şi o documentaţie tehnică pentru şcolarizarea personalului din România ca să putem funcţiona normal. 

Localnicii sunt împărţiţi: unii cred că e o şansă din punct de vedere economic, alţii sunt sceptici

Autorităţile locale spun că fabricile sunt primul pas către un parc industrial în zonă şi promit să facă tranziţia producătorului ucrainean cât mai uşoară. 

Marius Târnăveanu, administrator public: Cu tot ce înseamnă rezolvarea mai rapidă a documentelor, autorizaţii, certificate de urbanism, netărăgănarea birocraţiei, să fie totul cât mai rapid, desigur cu respectarea legii. 

Înainte de uzinele din Harkov şi Viniţa şi fabricantul de utilaje VOK şi-a mutat producția în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » O mare companie din Ucraina se pregătește să se mute în România. Vor fi create sute de locuri de muncă