Antena Meniu Search
x

Video O nouă modificare în facturile la energie ale românilor. Prag nou de 1 leu pentru 700.000 de clienți

Punct şi de la capăt. Regulile de calculare a facturilor la energie se vor schimba din nou, de la 1 ianuarie. Românii care consumă peste 255 de kilowaţi pe lună ar putea plăti un tarif plafonat, de cel mult un leu. Este rezultatul negocierilor dintre partidele de Coaliţie, care discută de ceva vreme despre o posibilă reglementare a pieţei. Deocamdată nu se ştie dacă statul ar urma să plătească difernţa până la tariful furnizorului, care este şi de 3-4 ori mai mare.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 27.10.2022, 19:35

Vezi și

Din 1 ianuarie, toţi cei peste 8 milioane de clienţi ar putea avea preţ plafonat la curent. Tarifele în vigoare - 0,68 lei și 0,80 lei pe kWh - vor rămâne. Noutatea este că mai apare un prag, de 1 leu, pentru toţi cei 700.000 de clienţi care depăşesc 255 de KWh lunar. Acum, ei plătesc energia la preţul pieţei, de 3 sau 4 ori mai mare decât cel plafonat. Legea va fi gata până la sfârşitul de noiembrie.

Prag nou de 1 leu pentru 700.000 de clienți

Mihnea Cătuţi, expert în energie: Vorbim de o intervenţie în piaţă mai largă decât permite legislaţia europeană. Pe termen scurt, preţurile ar fi mai uşor de controlat, dar ar încremeni sistemul energetic/. Nu ar mai avea nimeni de ce să înceapă o nouă investiţie.

Pentru a evita o situaţie de criză energetică, oficialii europeni au permis României să mai aştepte cu închiderea termocentralelor pe cărbune, aşa cum s-a angajat statul.

Pe acelaşi subiect

Lucia Cujbă, reporter Observator: Cele două unităţi pe cărbune de la Turceni şi Rovinari, care erau programate să fie închise la sfârşitul acestui an, vor funcţiona în continuare. Termocentralele ar urma să fie trecute însă în conservare. Iar când vom avea nevoie de mai mult curent, vor fi puse în funcţiune. Cele două grupuri asigură 660 de MW, adică 10 la sută din consumul zilnic al ţării.

Nicolae Ciucă, premierul României: Am cerut acordul astfel încât să poată să fie trecute în rezerva tehnică.

Daniel Burlan, CEO Complexul Energetic Oltenia:  La solicitarea Transelectrica vor putea fi puse în funcţiune. Potrivit datelor Transelectrica, astăzi, cărbunele asigură aproape 20 la sută din totalul de energie produs în ţară. Procent pe care, în acest moment, nu-l putem înlocui din alte surse. Treptat, gazul va lua locul cărbunelui.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: În planul de restructurare sunt mai multe investiţii. Am spus că vorbim de aproape 900 de milioane de euro care vor fi investiţi în Gorj şi parţial în Dolj. Vorbim de cei 800 de megawatti la Işalniţa pe gaz şi 400 de megawatti la Turceni tot pe gaz.

Sunt noutăţi şi pentru cele 3,5 milioane de familii care se încălzesc cu lemn. După ce Guvernul a stabilit un preţ maxim de vânzare de 400 de lei, piaţa s-a blocat. Acum, coaliţia vrea să renunţe la plafonare şi să vină cu o formulă nouă de compensare. Cel mai probabil, le va da oamenilor vouchere. De asemenea, exportul de lemne de foc va fi interzis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » O nouă modificare în facturile la energie ale românilor. Prag nou de 1 leu pentru 700.000 de clienți