Antena Meniu Search
x

Video "Iau a treia pilotă". Oamenii din mai multe oraşe din ţară, fără apă caldă şi căldură. Autorităţile spun că nu au bani pentru aprovizionare

Facturile mari şi avariile în lanţ lasă sute de mii de oameni fără apă caldă şi fără căldură chiar în prag de iarnă. Fie că vorbim de Capitală sau de oraşele mai mari sau mai mici din ţară, sunt zone unde nu a mai curs strop de apă caldă de câteva săptămâni bune. Cum meteorologii au avertizat că ne aşteaptă o iarnă lungă şi grea, tot mai mulţi români se tem că vor îngheţa în case. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 24.10.2022, 19:27

Vezi și

Marin Dumitru: Uitaţi! Apa caldă nu curge!

O situaţie care durează de mai bine de două săptămâni. Marin Dumitru locuieşte în Drumul Taberei, unul dintre cele mai mari cartiere din Capitală. Dar condiţiile în care trăieşte par desprinse din Evul Mediu. 

Marin Dumitru, locatar bloc: Spălăm cu apă rece. Spală nevasta mea cu apă rece. Asta-i de ani de zile. Ne spălăm pe la subsuoară, ne spălăm aşa.

Omul şi-a cumpărat chiar şi robineţi electrici care încălzesc apa, însă...

Pe acelaşi subiect

Marin Dumitru, locatar bloc: Apa rece este mai rece decât vara, nu mai face faţă pentru duş. Face să te speli pe mâini. Ne chinuim, asta e.

De la biroul şefului Termoenergetica, situaţia nu pare atât de gravă. În Bucureşti, sunt peste 550.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare. Şi doar o mică parte dintre ele se confruntă cu avarii.

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Avem 4%, un procent de 4% imobile oprite din cauza unei avarii la care se lucrează în acest timp şi sperăm să fie remediată astăzi, cel târziu mâine. Iar un procent de 7% alimentare deficitară.

Nici apă caldă, nici căldură, din cauza lipsei banilor

În Motru, oamenii se plâng şi de lipsa apei calde dar şi de lipsa căldurii.

Mircea Făină, locatar: Seara e şi mai răcoare. Ajunge la un grad Mai punem o pilotă, mai punem o plapumă.

ReporterŞi dacă vreţi un duş?

Mircea Făină, locatar: Dacă vrem un duş, mai încălzim de la aragaz o oală cu apă şi ne spălăm. Ca pe timpurile vechi 

Autorităţile locale spun că nu mai au bani suficienţi pentru a aproviziona termocentrala. 

Dorel Drăghici, directorul uzinei de agent termic Motru: Noi mai avem plătit undeva la 5.000 de tone. Cu cazanul mare, cam 12.000 de tone consumăm pe lună. Ce mai avem plătit e pentru zece zile. Păcura s-a scumpit foarte mult. E undeva la 5.000 de lei tona. Momentan, cărbunele nu se scumpeşte până la 1 ianuarie, că avem contract până atunci 

Aceeaşi problemă este şi la Constanţa, unde peste 35.000 de locuinţe depind de reţeaua de termoficare din care nu curge strop de apă caldă. 

Spînu Viorica, localnică: Asta-i oala. O umplu cu apă şi o încălzesc în fiecare zi.

ReporterCât are? 10 litri. 

Spînu Viorica, localnică: Este foarte greu. Trebuie ca în fiecare zi să încălzesc. Trebuie să te speli. Pe mâini, pe faţă, pe ochi

Dacă apa o încălzeşte pe aragaz, peste nopţile reci trece cu încă o pilotă. 

Spînu Viorica, localnică: Ne-au spus că nu o să avem căldură. Două pilote şi merg acum să iau a treia pilotă că este frig noaptea.

ReporterAsta ca să puteţi să dormiţi? Trei pilote?

Spînu Viorica, localnică: Da, trei pilote. 

Reprezentanţii Societăţii de Termoficare promit că problema se va remedia zilele următoare. 

Liviu Popa, reprezentant Radet Constanţa: Producătorul local de energie termică aflat în subordinea Ministerului Energiei, nu a avut posibilitatea să achite gazele naturale în avans. Estimăm că în cursul zilei de miercuri, cel târziu joi, va fi reluată furnizarea apei calde în municipiul Constanţa. 

Avarii sunt şi în Timişoara, însă autorităţile promit că oamenii nu vor rămâne fără apă caldă şi fără căldură la iarnă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » "Iau a treia pilotă". Oamenii din mai multe oraşe din ţară, fără apă caldă şi căldură. Autorităţile spun că nu au bani pentru aprovizionare