Video Preţul scump pe care îl plătesc românii din cauza inflaţiei: "Nu ne permitem. Asta e viaţa"
După ce achită facturi, rate și alte cheltuieli lunare obligatorii, românii socotesc banii rămaşi pentru mâncare şi observă că sunt prea puţini. Inevitabil, oamenii scurtează lista de cumpărături şi, odată ajunşi la raft, aleg ce e mai ieftin. Medicii spun că preţurile mici ascund capcane pentru sănătate iar rabatul de la calitate, când vine vorba de hrană, nu este o soluţie. Pe termen lung... ce economisim în piaţă vom da pe medicamente.
Pensionar: Mâncăm mai puţin, ce este mai ieftin.
Femeie: Cumpăr mai puţin, da, vă daţi seama. Asta e. E foarte greu. Deci foarte greu.
Preţul scump pe care îl plătesc românii
Mai puţin şi mai nesănătos. Aşa au ajuns oamenii să mânânce când banii se duc vâzând cu ochii. În faţa raftului, oamenii nu mai aleg calitatea, ci preţul. Iar carnea sau lactatele au ajuns lux pentru mulţi români.
- Experiment Observator: cât costă coşul de cumpărături cu produse de bază în România în comparaţie cu cel...
- Inflația ar putea scădea sub 10% abia peste un an. Ce se va întâmpla cu ROBOR și piața imobiliară din...
- "Să rezolve cumva nebunia asta de preţuri!" Miting împotriva sărăciei la Bucureşti. Protestatarii au făcut tur...
Doctor de familie: Sunt medic de familie, am pacienţi mulţi pe listă şi de asta vă spun că îmi permit să nu reduc de la alimente, sunt pacienţi care vin şi spun nu am bani de o pâine, e trist, e foarte trist.
Reporter-români: Nu ne permitem să cumpărăm prea multe.
- Ce alimente aţi ajuns să înlocuiţi sau aţi tăiat de pe lista de cumpărături?
- Păi şi lactatele.
- Pensia e foarte mică, produsele foarte scumpe mai renunţăm.
- La ce aţi fost nevoită să renunţaţi?
- Şi la carne mai renunţăm. Asta e viaţa
- Un unt, o smântână mai cumpăraţi?
- Rar.
În loc de unt, oamenii cumpără margarină. Iar dintre preparatele pe bază de carne cele ultraprocesate sunt cele mai la îndemână când vine vorba de preţ. Ingredientele sunt însă otravă pentru sănătate, spun medicii.
Medic: Din etichetă se vede foarte clar că este carne separată mecanic, deci nici nu ştiu câtă carne este sau cât produs proteic de calitate este. Şorici, piele de pasăre, soia, fel de fel de contimente, deci sunt şi multe chimicale, mulţi euri. Eu aş evita acest produs.
Nutriţioniştii ne îndeamnă să cumpărăm mai degrabă mai puţin, dar mai sănătos.
Cristina Oprea, reporter Observator: Am plătit aceeaşi sumă pentru 250 de grame de muşchi de porc şi 400 de grame de parizer. Şi aceasta este recomandarea medicilor, chiar dacă vorbim de o cantitate mai mică. Nu e greu de înţeles de ce dacă ne uităm la etichete. În timp ce muşchiul conţine 90% carne şi alte 5 ingrediente, parizerul conţine doar jumătate carne şi alte 12 ingrediente între care unele periculoase pentru sănătatea noastră.
Iuliana Petrişor, nutriţionist: Peste jumătate din cazurile de diabet zaharat tip II pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, bogată în fibre, în fructe şi legume (...) Mâncarea gătită în casă este o soluţie, ne întoarcem la reţetele bunicii? Absolut. Este cea mai sănătoasă mâncarea gătită în casă. Ciorbe, mâncăruri făcute la cuptor, înabuşite, făcute pe hârtie de copt.
Importantă este şi planificarea, mai spune nutriţionistul. E bine să ştim ce vrem să punem pe masă şi să avem un plan alimentar în baza căruia să ne facem lista de cumpărături. Nu e o idee rea nici să congelăm alimentele, însă nu mai mult de două, trei săptămâni. Iar atunci când dezgheţăm un produs, trebuie să o facem treptat pentru a nu îi distruge valoarea nutriţională.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰