Antena Meniu Search
x

Video O nouă taxă pregătită de Guvern ar putea duce la concedieri în masă. "Dau afară mai mult de jumătate"

Munceşti pentru o oră, plăteşti taxe cât pentru opt. Cam aşa se traduce măsura care va intra în vigoare de la 1 august şi anume supraimpozitarea contractelor part time. Indiferent de câte ore de muncă ai în contract, taxele vor fi ca pentru un salariu minim. Guvernul spune că aşa va strânge mai mulţi bani la buget. Economiştii cred însă că tocmai supraimpozitarea va încuraja munca la negru. Deci la bugetul de stat vor ajunge şi mai puţini bani decât până acum. 

de Redactia Observator

la 21.07.2022, 21:16

Vezi și

Mihaela lucrează în mai multe scări de bloc din sectorul 1 al Capitalei, în baza unui contract part-time.

Mihaela Mirea, angajată part-time: Măturat, spălat, geam, praf. Tot ce înseamnă curăţenia.

De la 1 august însă, ar putea rămâne fără loc de muncă

Angajatorul va fi nevoit să plăteacă taxe mai mari către stat pentru a o putea păstra, aşa că femeia deja caută altă variantă.

Pe acelaşi subiect

Mihaela Mirea, angajată part-time: Nu este altă soluţie decât să te gândeşti la alt job. Altceva n-ai ce să faci, decât să cauţi în altă parte. Nu mi se pare corect ca statul să ia tot de la omul de rând. Tot iei de unde iei? La cine abia supravieţuieşte, tot de la acea persoană vrei să iei?

Dacă până acum, pentru un contract part-time de o oră se plăteau 119 lei, iar pentru două ore 238 de lei, de la 1 august, indiferent că vorbim de o oră, două sau patru ore de muncă, taxele companiilor către stat cresc la 1.083 de lei. Adică la nivelul salariului minim pe economie.

Adi Negrescu, analist economic: Avem aproape un milion 100 de mii de contracte de tip part time în economie. Din care mai mult de jumătate vor trebui închise. Pentru că cele mai multe vizează activităţi în aceste intervaluri orare. 2-3 ore. Probabil se va plăti în plic, la negru.

Sorina Faier, specialist resurse umane: Îi vor lovi exact pe cei cu salarii mici. Vorbim de femei de serviciu, de cei cu treburile casnice, de cei din Horeca, de cei din construcţii, de joburile sezoniere. Ei vor fi cei mai afectaţi. Nu vor mai avea carte de muncă. Nu vor mai avea sănătatea asigurată, vechimea n-o să le mai meargă.

Angajatorii se gândesc deja la concedieri

Eugen Berceanu, administrator bloc: Am 19 angajaţi. Şi este posibil să dau afară mai mult de jumate. Am două variante să suport eu, să vin cu bani de acasă, sau să dau oamenii afară. Îmi este milă de ei, dar nu am ce să fac.

În teorie, supraimpozitarea contractelor part-time ar trebui să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat. Doar că efectul ar putea fi exact invers.

Adi Negrescu, analist economic: Suma pe care statul o va strânge din aceste contracte e una ridicolă raportată la dimensiunea problemei. Sunt câteva sute de milioane de lei pe care îi vor aduce la buget. Dar asta nu înseamnă că îi vor aduce cu adevărat în vistieria statului. Vor trece la negru. Iar dacă se plăteşte la negru, asta înseamnă că statul nu va încasa nici măcar banii pe care îi încasa până acum.

N-ar fi prima dată când se încearcă supraimpozitarea contractelor part-time. A mai fost şi în perioada 2017-2019. S-a renunţat la acest sistem pe motiv că generează evaziune fiscală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » O nouă taxă pregătită de Guvern ar putea duce la concedieri în masă. "Dau afară mai mult de jumătate"