Antena Meniu Search
x

Video "Omul ia după puterile lui. O jumătate, unul, altul ia doi". Cât costă mielul de Paşte în acest an

Mai e o lună şi jumătate până la Paşte, dar la stâne, se "rezervă" deja mieii. Pentru cei mai mulţi români, nu e masă de Paşte fără carne de miel aşa că vor să fie siguri că vor păstra tradiţia şi în acest an. Cel mai mare avantaj este că, la poarta ciobanului, preţul se mai negociază mai ales că, şi-aşa, mieii vor costa mai mult decât anii trecuţi.

de Redactia Observator

la 03.03.2023, 18:24

Vezi și

Gheorghe este din Novaci şi creşte oi de mic copil. Are 70 de ani şi încă are putere să mâne truma cu 500 de oi. Pentru Paşte, are în plan să sacrifice 250 de miei crescuţi doar cu boabe, lucernă şi lapte. Faţă de anul trecut, mieii vor fi mai mari.

Gheorghe Băbu, cioban: "Nu le dăm decât porumb. Porumb şi atât. Seara, le împart lucernă, în mielar. Intră numai ei, au gratii. Oile rămân în obor şi ei mănâncă toată noaptea."

Reporter Observator: "E grea viaţa de cioban?"

Gheorghe Băbu, cioban: "Dacă-ţi place, nu-i grea!"

Pe acelaşi subiect

Iar clienţii sunt tot mai mulţi. Deşi mai este o lună până la Paşte, mulţi miei sunt deja promişi.

"Eu zic că ăsta, până la Paşti, dacă te ţine buzunarul, îl faci la 20 de kile tăiat."

"Fără miel, Paşte nu merge. În fiecare an, trebuie miel de Paşte. Din timp îi aleg. În fiecare an îl aleg din timp."

Gheorghe Băbu, cioban: "Omul ia după puterile lui. O jumătate, unul, altul ia doi. Nu negociezi, rămâi cu ei în bătătură."

"De ce să-i dăm la străini şi oamenii noştri să n-aibă ce mânca."

Ciobanii îşi pregătesc mieii pentru Paşte

Şi Aron a pregătit 150 de miei să fie sacrificaţi pentru Paşte. Carnea va fi mai scumpă faţă de anul trecut. Un miel de 15 kilograme va putea fi cumpărat cu aproximativ 600 de lei.

Aron Şeandru, cioban: "Mieii, anul acesta, de Paşte, se fac, sunt mari. Deja am primit telefoane, ne întreabă de preţ. Greutate, la 15-17 kg. De la 12 kg în sus. Preţul va fi în funcţie de piaţă. Acum s-au scumpit toate. Undeva la 40-45 de lei kilogramul."

Însă la stână, marele avantaj este că preţul se mai negociază.

Mărioara Băbu, fermier: "Ăsta n-are decât trei zile. De Paşte, o să scape. În fiecare an, se fac rezervări mai ales acum, în ultimul timp, când şi exportul are locul lui. Oamenii, ca să fie siguri, vin din timp."

Scumpirea cărnii de miel are şi explicaţii. Seceta a majorat preţurile la furaje cu cel puţin 30%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » "Omul ia după puterile lui. O jumătate, unul, altul ia doi". Cât costă mielul de Paşte în acest an