Antena Meniu Search
x

Localităţile din Europa care îi plătesc cu zeci de mii de euro pe cei care decid să se mute acolo

Localitățile europene care se confruntă cu un declin demografic oferă "recompense" financiare generoase pentru a atrage noi rezidenți. Multe zone rurale se confruntă cu îmbătrânirea populației pe măsură ce tinerii se mută la orașe sau aleg să nu aibă copii, potrivit Euronews. Unele autorități locale au decis astfel să atragă străini pentru a se muta acolo, plătindu-i. 

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 12:24

Localităţile din Europa care îi plătesc cu zeci de mii de euro pe cei care decid să se mute acolo
Localităţile din Europa care îi plătesc cu zeci de mii de euro pe cei care decid să se mute acolo - Shutterstock

Satul Albinen din Alpii Elvețieni mai are doar 250 de locuitori. Pentru a-și spori populația, localitatea oferă familiilor peste 50.000 de euro pentru a se muta acolo. Aflat în cantonul Valais, pitoreasca aşezare se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de stațiunea de schi Verbier.

Adulții sub 45 de ani vor primi 25.000 de franci elvețieni (25.300 de euro) pentru a se muta acolo, plus 10.000 de franci elvețieni (10.120 de euro) pentru fiecare copil. Programul este deschis doar cetățenilor elvețieni sau străinilor eligibili care au locuit în Elveția suficient de mult timp pentru a obține un permis de rezidență de tip C. Solicitanții trebuie, de asemenea, să locuiască într-o casă cu o valoare de cel puțin 200.000 de franci elvețieni (202.310 de euro) și să locuiască în Albinen timp de 10 ani.

Ponga, un oraș cu 600 de locuitori în nord-vestul Spaniei, îi va plăti pe britanicii doritori cu 2.600 de lire sterline (2.971 de euro) de persoană pentru a se muta acolo. De asemenea, autorităţile locale anunţă că vor oferi încă 2.600 de lire sterline pentru fiecare bebeluș născut acolo. Pentru a beneficia de această ofertă, britanicii trebuie să se angajeze să locuiască în Ponga timp de cel puțin cinci ani.

Satul spaniol Rubia din Galicia îi va plăti pe expați cu până la 150 de euro pe lună pentru a locui acolo. Programul se adresează familiilor, autorităţile locale sperând să crească numărul de elevi din școlile locale. Rubia se află în nord-vestul Spaniei, la două ore jumate de mers cu mașina de Santiago de Compostela.

Pe acelaşi subiect

Soluţii pentru a repopula satele europene care se confruntă cu declinul demografic

În Calabria, regiunea de sud-vest a Italiei, relocarea într-un sat cu mai puțin de 2.000 de locuitori vă poate aduce până la 28.000 de euro. Inițiativa are ca scop combaterea declinului demografic.

Cei interesați să aplice trebuie să aibă sub 40 de ani și să se mute în regiune în termen de 90 de zile de la acceptarea cererii. De asemenea, trebuie să lanseze o afacere sau să găsească un loc de muncă în regiune.

Presicce-Acquarica, în regiunea italiană Puglia, le va plăti noilor rezidenți până la 30.000 de euro pentru a se muta acolo. Municipalitatea este formată din două orașe - Presicce și Acquarica del Capo - înconjurată de campuri și livezi de măslini. Pentru a fi eligibile pentru aplicare, persoanele sau familiile trebuie să își mute rezidența oficială în orașul din sudul Italiei. Banii trebuie utilizați pentru achiziționarea și renovarea unei proprietăți nelocuite din zonă. Se vor acorda încă 1.000 de euro pentru fiecare bebeluș născut acolo.

Insula italiană Sardinia oferă doritorilor 15.000 de euro pentru a se muta acolo. Cunoscută pentru plajele sale şi apele turcoaz, paradisul mediteranean se confruntă cu o scădere a populației rurale, pe măsură ce tinerii preferă să plece la muncă în străinătate. Pentru a combate această exod, guvernul a alocat peste 45 de milioane de euro pentru subvenția de relocare, suficient pentru a acoperi 3.000 de subvenții.

Pentru a fi eligibil trebuie să vă mutați într-o municipalitate sardă cu o populație de mai puțin de 3.000 de persoane. Banii trebuie, de asemenea, utilizați pentru a cumpăra sau renova o locuință. Subvenția nu poate depăși jumătate din costul total al casei sau renovării - ceea ce înseamnă că, în unele cazuri, suma de 15.000 de euro va fi redusă.

Cei care vor fi acceptaţi trebuie să locuiască acolo în mod permanent și să se înregistreze pentru rezidență permanentă în Sardinia în termen de 18 luni de la sosire. Într-o altă inițiativă sardă, comuna Ollolai îi întâmpină pe angajaţii cre po lucra remote cu trei luni de chirie gratuită.

Irlanda oferă fonduri generoase persoanelor dispuse să se mute pe una dintre insulele sale îndepărtate. Inițiativa face parte din politica guvernului "Insulele Noastre Vii", care își propune să crească populația a 30 de comunități aflate pe insule izolate.

În cadrul proiectului, guvernul Irlandei va plăti peste 80.000 de euro noilor rezidenți. Cei interesați trebuie să achiziționeze și să dețină o proprietate pe una dintre insule. Clădirea trebuie să fi fost construită înainte de 1993 și să fi fost vacantă timp de cel puțin doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Localităţile din Europa care îi plătesc cu zeci de mii de euro pe cei care decid să se mute acolo