Antena Meniu Search
x

Video Oraşele în care taxele vor exploda. Gălăţenii, cei mai afectaţi, deşi au printre cele mici salarii din ţară

Semne rele anul are - impozitele pentru case şi maşini se măresc simţitor din 2024. Puţine oraşe mari scapă. În Bucureşti, municipalitatea propune majorarea taxelor cu aproape un sfert pentru cine nu plăteşte în primele trei luni. Timişoara şi Cluj, metropole în plină dezvoltare, sunt printre puţinele care vor păstra impozitele neschimbate.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 15.03.2023, 19:58

Vezi și

Consiliile locale au dreptul să mărească anual taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei. La Bucureşti, propunerea este o majorare de 13,8%.

Andreea Milea, reporter Observator: Pentru o garsonieră, impozitul va creşte de la 144 de lei pe an, la 164 de lei. Pentru un apartament cu două camere va fi peste 220 de lei iar pentru unul cu 3 camere, peste 330 de lei pe an. Pentru o locuinţă mare, cu 4 camere, impozitul va fi şi mai scump, peste 450 de lei pe an.

Sunt noile taxe care includ reducerea de 10% aplicată bucureştenilor care plătesc impozitul până la sfârşitul lunii. Fără bonificaţie, creşterea este şi mai mare.

Proprietar casă: Nu l-am plătit încă, nici nu-l plătesc.

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: În primele 3 luni aveţi 10% reducere.

Proprietar casă: Da, dar nu mă interesează reducerea pentru că înseamnă foarte puţin, e aproape nimic 10%.

Propunerile de majorare a taxelor locale îi vizează şi pe proprietarii automobilelor cu motoare puternice.

Andreea Milea, reporter Observator: Pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 2000 cm cubi, impozitul va ajunge la 240 de lei pe an, adică o majorare de 30 de lei. Dacă veţi achita taxele în primele 3 luni ale anului, atunci majorarea va fi cu mult mai mică, de doar 5 lei.

Șofer: Enorm, enorm. Pe asta am plătit 1.300 lei pentru că e în leasing. Gândiţi-vă că o să plătiţi cu un sfert în plus, anul viitor. Deci 20 de milioane, probabil. Nu ştiu ce vom face. Probabil că o să le lăsăm pe dreapta.

Există alte motive pentru scumpirea taxelor

Pe lângă inflaţia record de anul acesta sunt şi alte motive pentru scumpirea taxelor.

Adrian Codîrlașu, vicepresedinte CFA Romania: Pe de-o parte Parlamentul a majorat salariile în adm publică locală, prin urmare aceste majorări de cheltuieli trebuie finanţate. Se vor fi finanţa prin taxe.

După modelul Capitalei, taxele locale vor creşte şi în alte oraşe mari. Localnicii din Timişoara şi Cluj-Napoca sunt printre cei fericiţi - pentru ei, impozitele nu se majorează. Majoritatea românilor vor primi, însă, decizii de plată mai mari.

Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați: Dacă în 2023 pentru un apartament cu 2 camere în zona de impozitare centrală, A, valoarea impozitului era de 179 de lei, în 2024 acesta va fi de 204 lei.

Economiştii spun că impozitele ar putea să scadă în următorii ani doar dacă va scădea şi inflaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Oraşele în care taxele vor exploda. Gălăţenii, cei mai afectaţi, deşi au printre cele mici salarii din ţară