Antena Meniu Search
x

Profit record anunţat de o companie petrolieră, după creşterea preţurilor la energie. Gigantul din Arabia Saudită a dat lovitura în 2022

Anul trecut a fost unul de mare succes pentru giganţii din energie. Compania petrolieră de stat Aramco din Arabia Saudită a anunțat un profit record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, ceea ce reprezintă o creştere de 46,5%, comparativ cu 2021. Nu este singura companie care a tras lozul câştigător, în contexul preţurilor mari la energie. Luna trecută, după modelul OMV Petrom în România, Gigantul Shell a stârnit furie în Marea Britanie după ce a anunţat un profit "obscen", de aproape 40 de miliarde de dolari. Şi OMV Petrom a anunțat, în februarie 2023, cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România.

de Redactia Observator

la 12.03.2023, 15:49

Gigantul din Arabia Saudită a dat lovitura în 2022. Profit record
Gigantul din Arabia Saudită a dat lovitura în 2022. Profit record - Profimedia

Gigantul petrolier Aramco din Arabia Saudită a anunțat un profit record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, ca urmare a creșterii cererii și a prețurilor la energie, potrivit BBC. Profitul record consemnează o creștere de 46,5% pentru compania de stat, comparativ cu anul trecut.

Profit record al companiei în 2022

Ca urmare, Aramco va plăti dividende în valoare de 19,5 miliarde de dolari pentru trimestrul octombrie-decembrie 2022, relatează Mediafax. Suma va fi plătită în primul trimestru al acestui an. Cea mai mare parte din această sumă va merge către guvernul Arabiei Saudite, care deține aproape 95% din acțiunile companiei.

Este ultima mare companie energetică care raportează profituri record, după ce prețurile energiei au crescut brusc în urma războiului din Ucraina. Compania americană Exxon Mobil a obținut 55,7 miliarde de dolari, iar compania britanică Shell a raportat un profit de 39,9 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Profit record anunţat de o companie petrolieră, după creşterea preţurilor la energie. Gigantul din Arabia Saudită a dat lovitura în 2022