Antena Meniu Search
x

Video Orăşeni doar cu buletinul. Multe oraşe din România au ajuns depopulate: "Tinerii sunt plecați să-şi găsească loc de muncă"

Prea mici şi prea ca "la ţară" ca să fie... oraşe. Este vorba de multe aşezări urbane de la noi, care au condiţii ca la sate, dar care în acte sunt oraşe. Ultimul recensământ ne arată o depopulare masivă a micilor orașe care au ajuns să numere locuitori cât o comună. Sunt orășeni doar în buletin. În realitate, mai au de așteptat până când vor simți că stau la oraș în adevăratul sens al cuvântului. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 08.03.2023, 09:05

Vezi și

Suntem tot mai puţini de la an la an, şi asta nu mai e o noutate. Nu doar satele se golesc, ci şi micile oraşe. Mulţi dintre cei care locuiesc aici, le părăsesc pentru că nu le oferă nici condiții de oraș și nici locuri de muncă.

Localnic: Foarte multe persoane sunt plecate la muncă în străinătate. Foarte mulți tineri sunt plecați în alte orașe din țară să-şi găsească alt loc de muncă. 

Orașul Țicleni a fost ridicat la acest statut în 1968, când zona a fost căutată de oameni din toate colțurile țării care au lucrat în exploatarea petrolului.

Orașul Țicleni este cel mai mic din județul Gorj

În Ţicleni mai locuiesc acum aproximativ 4.000 de oameni. De două ori mai puțin decât în cea mai mare comună din județul Gorj. Blocurile din oraș le poți număra pe degete. În urmă cu câțiva ani, a început un demers care să ducă la schimbarea statutului. Și, astfel, orașul să devină, înapoi, comună, dar inițiativa n-a strâns destule semnături și s-a abandonat ideea.

Reporter: Se simte că locuiţi la oraş aici?

Localnic: Da, oraş doar cu numele. 

Și în orașul Tismana, tot în Gorj, autoritățile au făcut un sondaj de opinie în rândul localnicilor să redevină comună. Nici aici demersul n-a avut succes.

Petre Remetea, primar Tismana: UE nu încurajează revenirea la o veche organizare inferioară. Suntem obligaţi să rămânem oraş. 

Orașul Tismana are în componență și zece sate. Dintre care, unul european. În ultimii 40 de ani, populația s-a înjumătățit, iar acum orașul mai numără circa șase mii de locuitori. În ceea ce privește cele două municipii din Gorj, Târgu Jiu și Motru, minusul în dreptul populației este de până la 16% față de numărătoarea din 2011.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Orăşeni doar cu buletinul. Multe oraşe din România au ajuns depopulate: "Tinerii sunt plecați să-şi găsească loc de muncă"