Antena Meniu Search
x

Video Pâinea s-a scumpit din nou. Cu cât au crescut preţurile

Deşi ţara noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din Europa, pâinea se scumpeşte peste noapte.

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 14:03

Vezi și

Franzela simplă, unul dintre cele mai consumate alimente, a ajuns să coste acum cel puţin doi lei. La unele brutării, în pieţe sau în magazine, este chiar şi mai scumpă.

Mădălina Chiţac, reporter Observartor: Foarte multe brutării au decis să mărească preţul la pâine de la 1,5 lei şi 2 lei. Însă există şi brutării acolo unde simpla franzelă costă pese 2 lei. A ajuns la 2,5 lei sau chiar se apropie de 3 lei. Aceste scumpiri sunt datorate de mai multe lucruri. În primul rând, a crescut preţul la făină, în ultimul an făina s-a scumpit cu 16 procente. Şi pentru ulei au plătit mai mult brutăriile pentru că numai într-un singur an preţul uleiului a crescut cu aproape 30%. Ca să nu mai vorbim de gazele naturale, aici preţurile sunt mai mari chiar cu 45% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. România este un mare producător de grâu. Ţara noastră produce în fiecare an undeva la 9,6 milioane de tone de grâu dintre care noi consumăm aprpximativ trei miloane pentru că restul cantităţii merge către export. Chiar şi în aceste condiţii mâncăm pâine din ce în ce mai scumpă, iar preţurile o să tot crească în perioada următoare cam cu 20-30%, spun specialiştii. 

Pâinea, ar putea ajunge la 4 lei, spun specialiştii. Vorbim aici de cel mai ieftin sortiment, care, în prezent, nu este mai mult de 2 lei. 

Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a decis să continuăm exporturile de grâu, pe motiv că avem cantităţi suficiente, astfel încât să ne permitem să exportăm mai mult de jumătate din producţia anuală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Pâinea s-a scumpit din nou. Cu cât au crescut preţurile