Antena Meniu Search
x

Video Pandemia a schimbat piaţa românească a locurilor de muncă, iar angajatorii sunt tot mai interesați de muncitorii străini

Angajator, caut angajaţi! Deşi mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă în ultimul an, agenţiile de recrutare spun că le este foarte greu să găsească doritori. Cea mai mare problemă este în HORECA, zona pe care mulţi o evită, tocmai pentru că nu au încredere că locul de muncă le poate oferi stabilitatea de care au nevoie.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.06.2021, 20:13

Vezi și

După ce a fost nevoită să se reorienteze profesional din cauza pandemiei, Roxana s-a întors acum la ceea ce-i place să facă.

Roxana: ”Mi-a fost greu cât am fost plecată de aici și am lucrat la gestionarea site-ului, am lucrat într-un grup mai restrâns. Acum fac ce-mi place și mi-a fost dor să vorbesc cu oaspeții”.

Cum mulţi dintre colegii ei au decis să plece, patronul restaurantului s-a văzut nevoit să aducă muncitori din Vietnam.

Şerban Răzvan, director restaurant: ”Veniturile celor care vin din afara țări sunt mai mici decât în România și atunci noi le oferim o siguranță lor si ei ne oferă o siguranță nouă”.

Pe acelaşi subiect

Localurile se confruntă cu o criză acută de angajați

Dacă în 2019 industria ospitalităţii număra 400 de mii de angajaţi, acum mai are doar 280 de mii. Locuri libere ar fi, însă nu se înghesuie nimeni să se angajeze. Motivul?

Roxana Draghici, director vânzări: ”Este vorba de neincredere, de siguranța locului de muncă. Candidații au nevoie să simtă că lucrurile s-au stabilizat”.

Aceeaşi problemă e şi în construcţii. Şantierele şi proiectele anunţate pe termen scurt ar avea acum nevoie de mai bine de 300 de mii de muncitori.

Aida Chivu, specialist resurse umane: ”E nevoie mare de a aduce angajați. Nu vin. Fie au ales să rămână pe lângă casă”.

Românii au devenit mai selectivi în ceea ce privește locul de muncă

Pandemia i-a făcut pe oameni să fie mult mai selectivi atunci când îşi aleg locul de muncă.

Marius Popescu, reprezentant firmă recrutare: ”Își doresc detalii despre job, vor să știe până unde se întind sarcinile și responsabilitățile pe care ei le au, ce beneficii au”.

Piaţa muncii s-a schimbat radical în ultimul an. În perioada restricţiilor, angajatorii s-au mulţumit cu mai puţin, însă acum caută oameni.

În evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt disponibile aproape 16 mii de locuri de muncă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Pandemia a schimbat piaţa românească a locurilor de muncă, iar angajatorii sunt tot mai interesați de muncitorii străini