Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Românii, mult mai chibzuiți după pandemia de coronavirus

Dacă altă dată nu se uitau pe ce dau banii, pandemia de coronavirus i-a făcut pe români să fie mult mai chibzuiţi, iar acum sunt de două ori mai atenţi atunci când fac lista de cumpărături. De altfel şi studiile arată că obiceiurile de consum ni s-au schimbat brusc. În vreme ce unii îşi reduc drastic cheltuielile, alţii, optimişti din fire, îşi păstrează calmul şi continuă să facă cumpărături la fel ca înainte de criză.

de Redactia Observator

la 05.05.2020 , 23:12

  • Românii își administrează cu mai multă atenție bugetul
  • Consultanții recomandă economisirea, indiferent de venit

Criza coronavirusului ne-a prins cum nu se putea mai rău. La finalul anului trecut, mai bine de jumătate dintre români nu aveau economii. Iar 44 la sută dintre ei nu puteau face faţă unor cheltuieli neprevăzute. Asta în timp ce media europeană este de doar 32 la sută. Între timp, economia a îngheţat la propriu, iar mulţi români s-au văzut nevoiţi să supravieţuiască doar din şomajul tehnic. Lista de cheltuieli au scurtat-o din prima clipă.

Un studiu recent, realizat la nivel mondial, vorbeşte despre patru tipuri de comportamente de consum: "Economiseşte şi fă stocuri" - "Redu drastic cheltuielile" - "Păstrează-ţi calmul şi cheltuie" - "Hibernează şi cheltuie".

Pe cei mai mulţi îi regăsim în prima categorie. Specialiştii în educaţie financiară ne atrag atenţia că, în vreme de criză, cu toţii trebuie să ne gospodărim cu grijă bugetul.

Vezi și

Adrian Asoltanie, consultant financiar - Să ne punem pe o bucata de hârtie veniturile şi să vedem cât sunt ele de solide și pe venituri ne bazăm. Pe coloanele celelalte sa punem cheltuielile vitale – mâncare, locuința și transportul și după aceea cheltuielile opționale. [...[...] Obiceiul acesta este valabil în orice condiții, indiferent dacă câștigam 1000 lei sau 1000 de euro. De multe ori spui 5 lei 10 lei pe zi nu-i mare lucru. Într-adevăr nu e mare lucru, dar dacă faci în fiecare zi, o să vezi ca 20 lei pe zi înseamnă într-un an 7000-8000 de lei. Ceea ce e enorm mai ales pentru o familie cu venituri mici

Specialiştii ne recomandă să încercăm să punem deoparte aproximativ 15 la sută din salariu. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Românii, mult mai chibzuiți după pandemia de coronavirus