Antena Meniu Search
x

Pe ce dată intră pensiile pe card în octombrie 2023

În luna octombrie, pensionarii vor primi banii aşa cum erau obişnuiţi în mod normal, în funcție de modul pentru care au optat să le fie livrați banii.

de Redactia Observator

la 27.09.2023, 18:03

Pe ce dată intră pensiile pe card în octombrie 2023
Pe ce dată intră pensiile pe card în octombrie 2023 - Shutterstock / Facebook Violeta Alexandru

Românii care au ales să primească banii prin Poșta Română vor primii pensia în prima jumătate a lunii octombrie. Pensionarii care au ales să primească bani în cont sau pe card vor aștepta până pe data de 12, dar nu mai târziu de data de 13. 

Cât timp se reține pensia la oficiul poștal dacă titularul lipsește din localitate

Pentru pensionarii avizaţi care nu sunt găsiți la domiciliu drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Pe acelaşi subiect

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii.

La cât timp după depunerea dosarului poţi primi prima pensie

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.

Procedura de pensionare pe caz de boală în România 

În principiu, pentru a obţine pensionarea pe caz de boală, primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să depuneţi o cerere la Casa Judeţeană de Pensii sau la Casa Naţională de Pensii. Evident, cererea respectivă ar urma să fie însoţită de mai multe documente care să ateste starea de fapt. 

Mai departe, autorităţile ar trebui să stabilească o comisie care să verifice dacă documentele respective sunt veridice şi suficiente şi dacă, într-adevăr, se impune ca solicitantul să fie pensionat pe caz de boală.

Pensii mai mari pentru 2.000.000 de români din 2024

Aproape două milioane de români ar putea avea pensii mai mari cu până la 20% de anul viitor. Este anunţul făcut seara trecută de Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la noua lege a pensiilor.

Pensionarii cu venituri mici vor avea parte de cea mai mare majorare, așadar aproape 2.000.000 de pensionari din țara noastră. Este vorba de o majorare de până la 20% a pensiei. 

Cine primește câte 500 de lei

Ajutoarele se acordă, în octombrie, astfel:

  • În cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;
  • În cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;
  • În cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

A doua tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie împreună cu pensiile, așa cum prevede OUG nr. 168/2022. În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari. În tichetele de pensii care ajung în octombrie este menționat și cuantumul ajutorului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri economice » Pe ce dată intră pensiile pe card în octombrie 2023