Când intră pensia pe card în septembrie 2023
În luna septembrie, pensionarii vor primi banii aşa cum erau obişnuiţi în mod normal, în funcție de modul pentru care au optat să le fie livrați banii.
Românii care au ales să primească banii prin Poșta Română vor trebui să aștepte sumele de bani începând cu data de 1 până pe 15, la domiciliul lor.
Pensionarii care au ales să primească bani în cont sau pe card vor aștepta până pe data de 12, dar nu mai târziu de data de 13.
Cât timp se reține pensia la oficiul poștal dacă titularul lipsește din localitate
Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.
- Pilonul II de Pensii: câţi bani au în medie acum în cont românii care cotizează de 15 ani
- Acte necesare la dosarul de pensie pe caz de boală. Unde se depune
- Șeful Direcției Generale Anticorupție din MAI, Liviu Vasilescu, a ieșit la pensie. Președintele Iohannis a...
- Răsturnare de situaţie în cazul românilor care îşi cumpără vechime în muncă pentru pensie
- Mehmet şi-a vândut afacerea şi vrea să iasă la pensie mai devreme. Cât îl costă 5 ani de vechime: "E o...
Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.
Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.
Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.
După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii.
Care sunt categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu venituri din alte activitaţi profesionale
Pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
După cât timp de la depunerea dosarului se plăteşte prima pensie
Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.
Ce trebuie să ştii despre pensia anticipată
Ideea de a te pensiona anticipat se adresează persoanelor care efectiv nu mai pot să muncească, dar şi persoanelor care nu mai vor să muncească, caz în care apare discuţia despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite.
Pensionarea anticipată se adresează persoanelor care mai au cel mult cinci ani până să îndeplinească vârsta reală de pensionare şi persoane care au îndeplinit condiţiile necesare pentru a se putea pensiona anticipat.
Drepturile de pensie anticipată sau de pensie anticipată parțială se cuvin şi se plătesc:
- de la data acordării drepturilor, dar nu înainte de data încetării calității de asigurat.
Procedura de pensionare pe caz de boală în România
În principiu, pentru a obţine pensionarea pe caz de boală, primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să depuneţi o cerere la Casa Judeţeană de Pensii sau la Casa Naţională de Pensii. Evident, cererea respectivă ar urma să fie însoţită de mai multe documente care să ateste starea de fapt.
Mai departe, autorităţile ar trebui să stabilească o comisie care să verifice dacă documentele respective sunt veridice şi suficiente şi dacă, într-adevăr, se impune ca solicitantul să fie pensionat pe caz de boală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰