Antena Meniu Search
x

Video Pensiile vor fi recalculate pentru pensionarii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri

Majorarea pensiilor vine la pachet cu timp pierdut şi bani cheltuiţi pentru unii seniori. Veniturile vor fi recalculate pentru cei care au primit sporuri, dar aceştia trebuie să facă rost de dovezi de la firme care şi-au schimbat, în unele cazuri, numele, adresa ori chiar s-au desfiinţat. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 18.03.2024, 21:54

Vezi și

Elena Casagic are 66 ani şi locuieşte la Bucureşti, cel mai scump oraş din România. După aproape 50 de ani de muncă grea în metalurgie, statul îi dă o pensie de 3.000 lei pe lună. Pentru sporuri, prime şi orele suplimentare speră să primească în plus câteva sute de lei. 

  • Elena Casagic, pensionară: Se adună, știți cum, pic cu pic se umple găleata. Fiecare leut adăugat la pensie e de ajutor. De ce trebuie să mai alerg eu după tot felul de adeverințe, tot felul de minuni? Eu am dus atunci la vremea respectivă.

Pensionarii, puși pe drumuri 

Pensionarii care au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime, alte bonusuri trebuie să facă dovada cu o adeverință de la fostul loc de muncă.

Pe acelaşi subiect

Documentele pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. Adeverinţele costă aproape 100 de lei pe an. 

  • Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii Publice: Vorbim de sporurile înainte de 1 aprilie 2001 care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă. Din 2001 există un singur salariu brut în care sunt incluse toate sporurile, avem acea baza de date complet digitalizată.
  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Seniorii pot să aducă adeverinţele la Casele judeţene de pensii de la 1 septembrie. Veniturile lor vor fi recalculate şi în funcţie de bonusurile care nu erau luate în calcul până acum. De la 1 februarie anul viitor ar trebui să primească mai mulţi bani. 
  • Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii Publice: Contează foarte mult pe ce perioadă a fost luat acel spor și care a fost mărimea lui că procent. Una e să iei un spor 15-20 ani și să aibă un procent de 10-15% din salariu și atunci mărirea se cunoaște la pensie. 

La nivel naţional aproape 99% dintre dosarele de pensii au fost digitizate

Nevoiţi să lucreze peste program printre teancurile de dosare, angajaţii caselor judeţene de pensii abia mai fac față. 

  • Corina Rus, șef Serviciu Stabilire: Sunt dosare care se evaluează în câteva minute și sunt dosare pentru care se lucrează ore. Muncă decurge greoi, sunt foarte multe dosare de evaluat și în același timp se calculează și cazurile noi. 
  • Lucica Pop, director Casa de Pensii Maramureș: Este o perioada foarte aglomerată, desfășurăm această activitate din octombrie. În instituția noastră la Casa Județeană de Pensii avem aproximativ 111.000 dosare din care au fost evaluate până în acest moment 95%.

Săptămâna aceasta ar putea fi semnat contractul cu firma care realizează softului informatic pentru recalcularea pensiilor. Din vară, pensionarii vor începe să primească deciziile de recalculare, anunţă ministrul muncii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Pensiile vor fi recalculate pentru pensionarii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri