Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pericolul din spatele folosirii cardului de cumpărături. Pentru ce optează românii să îl folosească

Cardul de cumpărături, pe cât de util este, pe atât ne poate crea probleme. Dacă nu e folosit cu moderaţie şi reponsabilitate, ne putem trezi îngropaţi în datorii. Iar atunci când scadențarul devine stufos, e clar o problemă. Ce cumpără românii pe credit, cu un card de cumpărături?

de Bogdan Alecsandru

la 24.05.2023 , 17:45

Ce poți face cu un card de cumpărături? Trebuie folosit cu măsură și că, dacă nu plătești ratele la timp, vei avea mari probleme.

Unii l-au folosit pentru vacanțe, da, s-au scumpit și nu pot fi plătite cu bani grămadă, alții și-au mobilat casele, și o mică parte și-au cumpărat chiar animale de companie. Cert e că milioane de români cumpără pe datorie, iar costurile pot deveni uriașe dacă nu achitați conform scadențarului, la timp. În ultimii ani au fost zeci de milioane de tranzacții, iar momentul pentru astfel de cumpărături a fost cel al sărbătorilor. Și să nu uităm de momentul Black Friday.

Ce cumpără românii cu cardul de cumpărături

Vezi și

Mulți dintre cei care au un card de cumpărături îl țin pentru momente delicate: ori li se strică frigiderul, mașina de spălat, ori au nevoie de un telefon nou și cumpărarea în rate fără dobândă este un ajutor nemaipomenit. Exemplu: 1500 de lei deodată sau 12 rate. Asta înseamnă 125 de lei pe lună. Parcă e mai ușor de suportat.

Pe acelaşi subiect

Cei care folosesc acest card de cumpărături au o medie de vârstă de 39 de ani, deci în general persoane active, care muncesc și sunt interesați de noutăți din sfera electronicelor și electrocasnicelor. Există și o valoare medie a creditului, 3000 de lei, adică în jur de 600 de euro, ceea ce se apropie de un salariu mediu din România, deci nu o sumă imensă, dar care poate pune probleme și poate duce, în caz de neplată, la poprire sau executarea conturilor bancare.

Dobânda unui card bancar de cumpărături este imensă atunci când scoateți bani de la bancomat, se apropie de 30%. Probabil că veți avea și comisioane. Atenție la documentele semnate. Nu aveți cum să spuneți că nu ați știut termenii contractului dacă l-ați semnat.

Banii de pe aceste carduri s-au dus în anii trecuți pe telefoane, televizoare, laptopuri, mașini de spălat rufe sau vase, cuptoare, plite, aer condiționat sau centrale termice. În principiu, lucrurile cele mai importante de care ai nevoie într-o casă. Exceptând telefonul, care e un element de status social în funcție de brand și preț, altfel toate fac aceleași lucruri la nivel de utilizator normal. Suni, faci poze, navighezi pe internet, vezi videoclipuri și asculți muzică.

Bogdan Alecsandru Like

Nu există îndatorire pe care să nu o fi făcut, în cei 21 de ani de când sunt în presă, fie aceasta una de reporter, redactor, DJ de programe radio, editor, voiceover, copywriter, producător sau prezentator TV.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Pericolul din spatele folosirii cardului de cumpărături. Pentru ce optează românii să îl folosească