Piaţa creditelor, bulversată de ”Revoluția Fiscală”
Piaţa creditelor este bulversată de ”Revoluția Fiscală". Şi să devii dator a devenit complicat odată cu revoluţia fiscală.
Piaţa creditelor este bulversată de ”Revoluția Fiscală". Şi să devii dator a devenit complicat odată cu revoluţia fiscală. Trecerea contribuţiilor de angajator la angajat i-a făcut pe mulţi şefi de firme să îşi ajute salariaţii prin intermediul bonusurilor. Dar cele mai multe banci nu iau în calcul astfel de venituri.
Reporterii Observator au luat câteva banci la rând pentru a vedea dacă bonusurile sunt luate în calcul la acordarea împrumuturilor. Din prima, au constatat că procedurile diferă.
Un calcul simplu arată că un salariat care şi-a păstrat veniturile prin bonusuri şi nu prin majorarea brutului, nu s-ar mai încadra, în mod normal, pentru aceeaşi sumă pe care o putea primi pe credit până acum câteva săptămâni.
Un salariat care lua 2.344 de lei pe luna, anul trecut, putea obţine un credit pentru Prima Casă de 50.000 de euro, pe 30 de ani. Acum, dacă angajatorul nu a majorat brutul, salariul angajatului va scadea la 1.885 de lei.
Pentru ca venitul să rămană acelaşi, unii patroni au ales să compenseze scăderea cu o primă. Dar bonusurile nu sunt luate în calcul de unele bănci. Astfel, acelaşi salariat, cu aceiaşi bani încasaţi lunar, va primi un credit de numai 38.000 de euro. Cu cel puţin o treime mai mic.
Irina Chiţu, analist financiar: "Dacă bonusurile sau primele nu au caracter de permanenţă atunci unele bănci nu le iau în considerare pentru acordarea de credite sau altele le ponderează cu 20-25%, adică nu le iau în considerare 100%. Băncile îşi vor ajusta aceste produse în funcţie de noile venituri."
Contactaţi de reporteri, reprezentanţii băncilor nu au vrut să comenteze situaţia. Nici de la oficialii Băncii Naţionale nu am primit un punct de vedere în acest sens.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰