Video Piaţa muncii din România e tot mai săracă. Autorităţile promit creşterea salariului minim pe economie, pentru a combate munca la negru
Ministerul Muncii vrea să schimbe legislația, pentru a reglementa şi munca subdeclarată. Practic, s-ar elimina astfel situațiile în care oamenii sunt plătiți în acte cu venituri cât mai mici iar, în realitate, primesc și alte sume pentru care nu se mai achită dări la stat.
Ministerul Muncii vrea să combată fenomenul muncii la negru şi cu bune, şi cu rele. Concret, autorităţile au declarat că vor face asta, după ce au anunţat deja că au intensificat controalele şi au înăsprit pedepsele pentru cei care angajează sau muncesc la negru. Pe de altă parte, o ţintă propusă de Minister este creşterea salariului minim pe economie. Ministrul Muncii nu precizează şi când s-ar putea întâmpla acest lucru, sau cu cât va creşte salariul. Însă, crede ea, dacă va creşte salariul, atunci foarte mulţi români vor rămâne în ţară, nu vor mai pleca în străinătate, ba chiar vor fi motivaţi să lucreze cu forme legale.
Piaţa muncii, tot mai săracă
Optimismul ministrului este contrazis, însă, de oameni. Mulţi angajaţi spun că România este din ce în ce mai vitregă cu ei şi este puţin probabil ca salariul minim să crească atât demult ca tinerii să nu îşi mai caute de muncă în străinătate. Pe de altă parte, piaţa muncii este tot mai săracă. De exemplu, doar în judeţul Dolj, de la începutul anului şi până în luna iunie s-au creat doar 1000 de locuri de muncă, iar creşterile salariale sunt prea mici în comparaţie cu inflaţia. Într-o analiză INSP se arată că inflaţia a crescut de 10 ori mai mult, în comparaţie cu creşterile salariale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰