Antena Meniu Search
x

Video Şase din 10 români regretă comunismul. Aproape două treimi cred că ţara e într-o situaţie mai rea comparativ cu cea din urmă cu 30 de ani

Regretăm comunismul şi credem că ţara noastră merge într-o direcţie greşită. Asta arată cel mai recent sondaj realizat de INSCOP. Mai bine de 60% dintre români sunt de părere că se trăieşte mai rău în România anului 2021, decât înainte de Revoluţie. De vină pentru faptul că un procent atât de mare vede prezentul şi viitorul în negru ar fi nu doar pandemia, ci și criza economică şi politică de la noi din ţară.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.09.2021, 19:38

Vezi și

Regimul comunist a rămas încă un reper în viaţa românilor. Şi mulţi dintre ei au tendinţa să compare prezentul cu "Epoca de Aur", când nu existau şomeri, iar statul îţi oferea o locuinţă pentru care se plătea o sumă modică. "Puteai să trăieşti decent. Frigiferul plin de carne, n-aveam probleme. Şi de toate erau", "Cel puţin aveam un serviciu asigurat. Case ni se ofereau de la stat" sau "Atunci aveai o siguranţă, un serviciu. Ştiai că dacă îşi văd de treabă la locul de muncă, puteam ieşi la pensie", sunt doar câteva dintre părerile oamenilor.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Capitalismul a venit la pachet nu doar cu mall-uri sau excursii în străinătate, ci şi cu alte probleme. Ziua de mâine a devenit brusc, o necunoscută. Iar asta a cântărit greu, din câte se pare. Cel mai recent studiu arată că aproape două treimi dintre români spun că situaţia generală a ţării este mai rea comparativ cu cea din urmă cu 30 de ani.

"Dacă am compara aceste date cu o măsurătoare pe care am făcut-o în urmă cu 7 ani, în 2014, constatăm că atunci românii erau puțin mai optimiști în legătură cu viitorul și în legătură cu prezentul în comparație cu trecutul", a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP. Cauzele pentru care un segment larg de populaţie face încă o asemenea comparaţie sunt multiple. "Nesiguranţa şi provocările coşului zilnic, lipsa de perspectivă asupra a ceea ce înseamnă ajutor pot să determine o persoană să gândească ca şi cum nu are suport extern, ca şi cum încrederea în organele statului nu mai există", a declarat Jeni Chiriac, psiholog.

"Datele au fost culese într-un context de criză multiplă: criză pandemică, sanitară, care se întinde deja de un an și jumătate, o criză economică, socială, facturi, creșteri și, evident, o stare de anxietate.

.Peste toate acestea s-a suprapus o criză politică absolut inexplicabilă la 8 luni după constituirea unei coaliții de guvernare", mai spune Remus Ştefureac. Economiştii au propria explicaţie pentru care unii preferă să uite de ororile comunismului şi să îşi aducă aminte doar de avantaje. "Era o lume împărțită în două: niște oameni, foarte puțini, care o duceau mult mai bine decât ceilalți. Și foarte mulți oameni care o duceau foarte rău. Nu se găsea mâncare, totul era raționalizat. Se lua curentul o dată pe zi. Aveai apă caldă o dată pe săptămână", a declarat Cristian Păun, economist. Pesimiştii cred că lucrurile nici nu se vor schimba. Potrivit aceluiaşi sondaj, 45% dintre români cred că peste 30 de ani situaţia ţării va fi chiar mai rea decât în prezent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Şase din 10 români regretă comunismul. Aproape două treimi cred că ţara e într-o situaţie mai rea comparativ cu cea din urmă cu 30 de ani