Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Munca la negru, fenomen greu de combătut. S-au dat sancţiuni de 51,5 milioane de lei, dar cei sancţionaţi nu plătesc amenzile

România este pe primul loc în Europa la numărul de angajaţi plătiţi cu salariul minim. O spune chiar ministrul Muncii. Plata angajaţilor cu minimul pe economie poate ascunde însă şi bani primiţi la negru. Este motivul pentru care oficialii din minister anunţă că vor începe o campanie naţională de verificare a angajatorilor, cu scopul de a combate fenomenul muncii la negru.

de Cristina Oprea

la 28.08.2021 , 09:37

Anunţul vine în contextul în care dintre cei 120.000 de angajaţi nou-intraţi pe piaţa muncii de la începutul anului şi până acum, 47.000 sunt plătiţi cu salariul minim. Mai mult decât atât, în ultimii 10 ani a crescut de 5 ori numărul angajaţilor plătiţi cu salariul minim pe economie.

În aceste condiţii, este de înţeles de ce se doreşte combatarea acestui fenomen al muncii la negru şi se vor face controale drastice. Ministrul Muncii spune că această situaţie poate să ascundă încercarea anumitor angajatori, la înţelegere cu angajatul, de nu plăti contribuţii salariale la acea parte a veniturilor plătite la negru. De la începutul anului şi până acum au fost deja făcute verificări, iar acolo unde au fost descoperite nereguli s-au dat şi sancţiuni. 51,5 milioane de lei este valoarea totală a amenzilor, însă suma se dovedeşte greu de încasat pentru că cei care sunt amendaţi nu plătesc.

Vezi și
Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Munca la negru, fenomen greu de combătut. S-au dat sancţiuni de 51,5 milioane de lei, dar cei sancţionaţi nu plătesc amenzile