Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pilonul II de pensii private a depășit pragul de 30 miliarde euro active. Aproape o treime este câștigul net adus de investiții

Pilonul II de pensii private a depășit, pe 7 octombrie, pragul de 30 miliarde euro active, dintre care aproape o treime reprezintă câștigul net adus de investiții, potrivit unui comunicat transmis de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). 

de Redactia Observator

la 07.10.2024 , 10:39

Pilonul II de pensii private a depășit pragul de 30 miliarde euro active. Aproape o treime este câștigul net adus de investiții Pilonul II de pensii private a depășit pragul de 30 miliarde euro active. Aproape o treime este câștigul net adus de investiții - Profimedia Images

8,2 milioane de români sunt înscriși la pilonul II, adică marea majoritate a populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare. Pentru cea mai mare parte a populației, Pilonul II reprezintă de altfel singura sursa de acumulare financiară pe termen lung, în special în cazul românilor cu venituri mici, care au dificultăți să economisească prin alte instrumente, potrivit APAPR.

Cota de contribuție în sistemul de pensii private a crescut, de la începutul acestui an, de la 3,75% la 4,75%, ceea ce face ca și conturile celor 8,2 milioane de participanți în sistem să fi crescut peste nivelul oricum bun al randamentelor obținute de administratori. 

Totodată, de la 1 ianuarie nu se mai impozitează întreaga sumă acumulată în cont, ci doar câștigul din plasamente. Mai recent, de la 1 octombrie, crește și plafonul de deductibilitate, de la 2000 de lei la 3000 de lei, ceea ce înseamnă că baza de impozitare o reprezintă câștigul minus 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că cei eligibili vor primi mai mulți bani, citează Economica.net.

Articolul continuă după reclamă

Fondurile de pensii facultative, în creștere cu 28%

Pe acelaşi subiect

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu 28,6% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,9%)", se menţionează în raport. Conform sursei citate, valoarea contribuţiilor virate în luna august a fost de 63,7 milioane lei, în timp ce contribuţia medie a fost 165 lei.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,63 miliarde de lei, respectiv 66%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,42 miliarde de lei (26%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 183,93 milioane de lei, respectiv 3,3% din totalul activelor. Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 782.711 de participanţi în luna august 2024.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Pilonul II de pensii private a depășit pragul de 30 miliarde euro active. Aproape o treime este câștigul net adus de investiții