Antena Meniu Search
x

Plan de relansare economică, propus de PSD - document

Înainte să i se facă rău în timpul unei conferințe de presă, Marcel Ciolacu începuse să prezinte publicului un pachet de măsuri pentru relansarea economică. Acesta va fi trimis Guvernului și președintelui Klaus Iohannis.

de Redactia Observator

la 10.05.2020, 17:12

Plan de relansare economică, propus de PSD - document
Liderului PSD Marcel Ciolacu i s-a făcut rău în timpul prezentării planului de relansare economică
  • Programul cuprinde un set de 28 de măsuri
  • Programul va fi transmis către Guvern și Klaus Iohannis

PSD a lansat duminică programul „Repornim România”, un program cu 28 de măsuri menite să relanseze economia României. 

Observatornews.ro vă prezintă, pe scurt, măsurile pe termen scurt și mediu din programul PSD:

PSD sprijină angajatorii care își reiau activitatea și reîncadrează românii care și-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență și pentru cei care au revenit în țară

1. Acordarea sumei de 2.250 de lei timp de 3 luni pentru angajatori și a sumei de 1.000 de lei pentru fiecare persoană care revină la muncă. tot pe o perioadă de 3 luni.

Pe acelaşi subiect

Acordarea acestui stimul de reinserție va fi condiționată de menținerea locului de muncă timp de cel puțin 1 an de la data încetării subvenției.

PSD susține locurile de muncă

2. Prin suspendarea impozitului pe venit, a contribuțiilor și taxelor locale până la sfârșitul anului pentru companiile din sectorul turismului, transporturilor, horeca, cosmetică, profesii liberale, dacă mențin locurile de muncă.

PSD protejează puterea de cumpărare a populației

3. Printr-o schemă de ajutor pentru ca oamenii să poată suporta facturile mai mari la energie si gaze. Acestea vor crește prin liberalizarea prețurilor de aceea guvernul are termen până la 1 iulie 2020 să definească consumatorul vulnerabil.

Citește și:

PSD susține familiile cu venituri mici și personalul medical

4. În valoare de 700 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună și de 300 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de la 1501 la 2000 lei pe lună.

Acești bani pot fi folosiți doar pentru alimente și medicamente și vor fi dați sub forma unor vouchere.

5. Din 1 iunie 2020, veniturile obținute d emeici sunt scutite de impozit.

6. Se instituie Programul „Servicii medicale de urgență pentru toți”, care dorește dotarea nu ambulanță a unor centre care să acopere o rază de maxim 30 km.

PSD deblochează economia și diminuează blocajul financiar și creditul comercial prin:

7. Eșalonarea obligațiilor fiscale pentru firmele afectate pentru o perioadă de 6 luni, fără penalităti și dobânzi;

8. Susținerea activă a mediului de afaceri prin linii de credit finantate prin băncile cu capital de stat CEC și Eximbank la dobânzi de maxim 1,7%;

9. Termene scurte de plată a facturilor de către stat și companiile de stat către operatorii economici privați;

10. Decontarea rapidă a concediilor medicale.

11. Se compensează din oficiu sumele de restituit de la bugetul de stat cu obligaţiile fiscale scadente ale contribuabililor persoane juridice, iar pentru sumele care fac obiectul compensării, dacă aceasta nu s-a realizat la data scadenţei, din oficiu, nu se vor calcula accesorii.

12. Se suspendă, până la data de 31.12.2020, plata impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi a taxelor locale, pentru trimestrul II al anului în curs, pentru mai multe firme.

13. Pentru proiectele finanţate de la bugetul de stat, bugetele locale si/sau din fonduri europene se pot modifica sau actualiza valorile si sumele iniţiale ale produselor, serviciilor si lucrărilor, dacă beneficiarul demonstrează o fluctuaţie a preţului creată de efectele globale ale COVID-19.

14. Toate rezervele bilanţiere utilizate pentru acordarea de plăţi salariale nu se vor impozita.

15. Salariaţii pot beneficia de zile libere plătite în avans care vor fi recuperate prin ore suplimentare, cu posibilitatea depăşirii temporare a plafoanelor impuse de legislaţia actuală.

16. Se suportă prin bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, toate cheltuielile efectuate de către agenţii economici cu materialele specifice pentru prevenirea răspândirii virusului în limita unui plafon de 5% din cifra de afaceri anuala aferenta anului precedent.

17.  Se diminuează plafonul certificat de amânare a plăţii TVA în vamă de la suma de 100.000.000 lei la suma de 100.000 lei pentru importurile de medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID.

Citește și:

PSD susține IMM-urile și tinerii antreprenori prin:

18. Flexibilizarea clauzelor din contractele încheiate în cadrul programului Start Up Nation astfel încat derularea acestorasă poata fi continuată;

19. Diminuarea blocajelor financiare prin garantarea cumpării de creanțe de la IMM de către instituțiile de credit.

PSD sustine exporturile prin garanții de stat 100%

20. Precum și cu credite cu perioada extinsă de grație fără plata ratelor pe perioada de grație.

PSD susține agricultura românească prin:

21. Plata la 5 zile pentru produse proaspete și 15 zile pentru celelalte produse;

22. Dar și printr-o schemă de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de lei pentru susținerea fermierilor care au fost afectați de secetă sau de pandemie.

23. Se asigură din Fondul De Garantare a Creditului Rural (”FGCR”) garantarea în procent de 100% a proiectelor declarate eligibile pe fonduri europene în cadrul Agenţiei pentru finanţarea investiţiilor rurale (”AFIR”), în perioada aprilie–decembrie 2020

Citește și:

PSD încurajează revenirea imediata a sectorului de transport și a sectorului de productie auto și electrocasnice prin:

24. Suspendarea taxelor specifice în sectorul transporturi;

25. Dublarea bugetului programului Rabla Clasic și direcționarea programului Rabla Plus catre achizitiile de autoturisme exclusiv românești făcute de instituțiile publice;

26. Creșterea de 10 ori a plafonului pentru programul Rabla pentru Electrocasnice de la 30 la 300 milioane lei în anul 2020.

PSD încurajează turismul din România

27. Printr-o schemă de ajutor de stat pentru susținerea turiștilor și a operatorilor de turism care prevede acordarea de vouchere de vacanță care pot fi folosite până la 31 decembrie 2021;

28. Stimularea investițiilor în cele 31 de stațiuni balneare cu un buget alocat de 1 miliard de euro pe următorii 10 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Plan de relansare economică, propus de PSD - document