Video Planta cu care un fermier din Iași a dat lovitura: "A fost chiar și 5.000 de lei pe tonă"
Agricultorii care au pariat pe rapiţă au câştigat. Nu doar că producţia e şi cu 20 la sută mai mare decât anul trecut, dar preţul la tonă a crescut spectaculos. Cine are şi spaţii de depozitare ca să vândă mai târziu va putea încasa chiar şi de trei ori mai mult pe tonă decât anul trecut.
Ionuţ e printre fermierii care au mizat pe rapiţă şi acum culege roadele. La propriu. Tânărul agricultor a însămânţat în toamnă 60 de hectare de teren doar cu rapiţă. După ce a tras o sperietură cu seceta, acum se aşteaptă la o producţie cu cel puţin 15-20 la sută mai mare decât anul trecut.
Ionuţ Rusu, agricultor: Arată ok. Tocmai pentru că a fost o cultură semănată anul trecut: a avut un pic de apă, în iarnă a fost puţină zăpadă, puţine precipitaţii în primăvară, dar cât de cât s-a făcut, dar a fost coaptă forţat, observăm băţul este verde. Se desface foarte bine.
Nu doar cultura de rapiţă o duce bine. Şi preţurile au crescut. În urmă cu o săptămână tona de rapiţă se vindea de trei ori mai scump faţă de anul trecut. Dacă vara trecută au dat rapiţa cu 1500-1700 de lei tona, anul acesta....
Ionuţ Rusu, agricultor: A fost chiar și 5.000 de lei pe tonă, acum e 3.500 - 3.700 de lei pe tonă.
- Leguma uriașă cu care Laurențiu a dat lovitura. Cântărește peste 1 kilogram și a adus-o din Italia
- Afacerea de succes cu care un român a dat lovitura. A investit 40.000 de euro, iar acum are un profit uriaş
- "Leguma regilor" cu care a dat lovitura un român întors din Germania. Vinde 1 kg cu 40 de lei
Vom încerca să depozităm pentru a obține un preţ mult mai bun la recoltare. Acum când se recoltează şi e marfă multă traderii dau prețuri mai mici.
Preţul rapiței e şi la mâna vremii
Clara Mihociu, reporter Observator: Dacă în următoarea săptămână nu vor exista precipitații atunci aproape întreaga cultură de floarea soarelui ar putea fi compromisă și asta va duce aproape automat la un preț și mai mare pentru rapiţă.
Şi în vestul ţării rapiţa e acum cultura regină. Acest fermier din Timiş a plantat 1000 de hectare, convins fiind că rapiţa îi va aduce cei mai mulţi bani anul acesta.
Alexander Degianski, agricultor: O cultură care anul acesta pe foarte mulţi fermieri din zona de vest îi va scoate la liman din punct de vedere financiar. Majoritatea terenurilor arată bine şi foarte bine.
De rapiţă e nevoie în mai multe industrii aşa că agricultorii nu riscă să rămână cu ea în hambar.
Alexander Degianski, agricultor: Rapiţa are ft multe întrebuinţări în mod special în partea de biocombustibil, în industria alimentară, uleiul, în industria zootehnică.
Iar într-o eventuală criză a uleiului de floarea soarelui, rapiţa ne poate salva. Nu doar pe noi, ci şi pe alţi europeni, spun oficialii de la Ministerul Agriculturii. Fabricile de floarea soarelui de la noi pot procesa şi rapiţă, iar recolta e atât de bogată încât putem ajuta şi alte state la nevoie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰