Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prăbușiri pe burse și temeri de o criză ca în 2008. Warren Buffett a făcut o mutare prin care a ajuns la 300 de miliarde de dolari cash

Un val de îngrijorare se întinde cu repeziciune în lumea întreagă. Goldman Sachs a crescut la 25% probabilitatea ca economia Statelor Unite să intre în recesiune şi să tragă toată planeta după ea. Bursele americane, japoneze şi europene s-au prăbuşit astăzi. Unda de şoc s-a simţit şi la Bucureşti: 15 miliarde de lei pierderi la sfârşitul zilei. 

de Lucia Cujbă

la 06.08.2024 , 10:15

Tonul a fost dat de pieţele de capital din Asia. Bursa din Japonia a pierdut peste 12%, cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987. Roşu este şi pe pieţele europene - Londra sau Frankfurt. Cele mai afectate sunt acțiunile din domeniul bancar și tehnologic.

"Aş spune că piaţa este încă destul de îngrijorată de potenţialul risc de recesiune din SUA", a declarat Gary Ng, Hong Kong stock analysts.

Scădere de aproape 4% la Bursa din București

Vezi și

Şi Bursa de la București este afectată - o scădere de aproape 4%, cel mai mare declin de la începutul războiului din Ucraina. Marile nume, bănci şi companii din energie, au pierderi mari. Dar să ne uităm la cauzele acestui şoc, care vin din Statele Unite. Numărul locurilor de muncă nou create a scăzut dintr-odată, şomajul a reînceput să crească, iar firmele din tehnologie, care au dus bursa americană la valori record, arată semne de slăbiciune.

Pe acelaşi subiect

În plus, Warren Buffett a vândut jumătate din acţiunile pe care le avea la Apple, în valoare de 45 de milioane de dolari. Acum stă pe un munte de bani cash - aproape 300 de miliarde de dolari, dublu faţă de 2020. Buffett este urmărit de toată lumea şi copiat, evident.

Peste noapte, Apple a pierdut 10% din evaluarea la bursă

"Bursele ne oferă un avertisment. O parte din aceste creşteri a părut să-i pună în dificultate pe observatori şi să se întrebe de ce atâta optimism în raport cu datele din economia reală. Bursele privesc înainte şi anticipează. Au văzut că cerul s-a înnorat dintr-odată şi au spus că gata, vine furtuna, trebuie să ne adăpostim", a explicat Claudiu Cazacu, expert în piaţa de capital.

În plus, experţii sunt îngrijoraţi şi de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, unde Iranul si Israelul anunţă un nou război. La Bucureşti, cei peste 200.000 de investitori de la Bursă au pierderi de 15 miliarde de lei la final de zi. Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti este, însă, optimist.

"Austria a scăzut cu 6 procente, Polonia cu 7 procente, Ungaria cu 5 procente. În termeni relativi, evoluţia bursei româneşti a fost mai bună. Sunt foarte mulţi investitori care văd acum o oportunitate. Se uită la faptul că companii care ieri aveau un preţ, astăzi au preţuri cu 4-5 procente mai mici", a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

De la Burse, panica s-a propagat şi în piaţa cripto. Valoarea unui Bitcoin a scăzut cu peste 10%. Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, a pierdut și mai mult, peste 20%.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Prăbușiri pe burse și temeri de o criză ca în 2008. Warren Buffett a făcut o mutare prin care a ajuns la 300 de miliarde de dolari cash