Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ţara în care doar milionarii îşi mai permit să cumpere case. Oamenii de rând rămân doar cu visul de a deveni proprietari

Una dintre cele mai puțin accesibile piețe imobiliare din lume îngheață vânzările de locuinţe și exclude o generație de proprietari aspiranţi. Totuși, un grup rămâne neafectat de criză: cei bogați, scrie Bloomberg.

de Redactia Observator

la 27.07.2024 , 17:08

- Shutterstock

În Statele Unite, vânzările de locuințe noi au scăzut ușor în iunie și au fost mult sub așteptări după o scădere de 15% în mai, în timp ce tranzacțiile pentru proprietăți existente au scăzut pentru a patra lună consecutiv.

Singurul segment din piață, care a rămas neafectat, este cel de lux, cu locuințele în valoare de peste 1 milion de dolari, fiind şi singura categorie de prețuri care a înregistrat creșteri în vânzări, în iunie, conform Asociației Naționale a Agenților Imobiliari.

De ce, este ușor de înțeles. Cu rata dobânzii fixe pe 30 de ani oscilând chiar sub 6,9% după ce a fost în jur de 3% de la sfârșitul lui 2019 până la începutul lui 2022, oricine trebuie să aplice pentru un împrumut plătește un preț semnificativ mai mare pentru aceeași casă decât ar fi făcut-o acum câțiva ani.

Articolul continuă după reclamă

Boom imobiliar al segmentului high-end

Pe acelaşi subiect

Singurii care rămân neafectaţi sunt cumpărătorii, cu buzunare adânci, care dispun de cash. "Nu-mi amintesc când am auzit ultima dată un cumpărător vorbind despre credite," a declarat Lisa Rooks Morris, un agent imobiliar de lux din Sarasota, Florida, de la Douglas Elliman. "Toți vin cu numerar."

Rezultatul este un boom imobiliar al segmentului high-end care aduce cel mai mare constructor american de case de lux, pe noi culmi la bursă. Toll Brothers Inc. a înregistrat comenzi peste aşteptări şi şi-a majorat previziunile privind livrările de locuinţe pe 2024, devenind cel mai performant constructor listat public din SUA în ultimele șase luni.

La sfârșitul primului trimestru, 45% dintre cumpărătorii de case de lux din SUA au folosit numerar, cea mai mare pondere din cel puțin un deceniu, conform datelor de la Redfin. Portofoliile de acțiuni bine garnisite, vânzările de active pe termen lung și averile moştenite sunt surse populare de finanțare. În contrast, cumpărătorii de rând depind de economiile personale și veniturile lor, care nu au ținut pasul cu inflația.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Ţara în care doar milionarii îşi mai permit să cumpere case. Oamenii de rând rămân doar cu visul de a deveni proprietari