Antena Meniu Search
x

Video Preţul benzinei s-a ieftinit peste noapte, iar un litru costă acum sub 8 lei. Şoferii cu maşini pe motorină nu au fost la fel de norocoşi

Preţul carburanţilor dă inapoi. Nu atât de rapid cum a crescut, însă, de ieri până azi, a fost o ieftinire importantă la pompă. În medie, scăderea a fost de 15 bani, ceea ce duce litrul de benzină sub 8 lei. Si tendinţa se va menţine în următoarele două luni. Din octombrie, însă, expiră compensarea de 50 de bani, iar Europa va renunţa, încet-încet, la petrolul rusesc.

de Redactia Observator

la 21.07.2022, 19:40

Vezi și

Şoferii au avut o surpriză nesperată când au mers să facă plinul. De ieri până azi, liderul pieței de carburanţi a ieftinit benzina și motorina cu aproximativ 15 bani pe litru. Acum, preţul pe care-l plătim la pompă, după aplicarea compensării de 50 de bani pe bonul fiscal, a coborât sub 8 lei pe litrul de benzină, iar motorina este în jur de 8 lei și 50 de bani. Practic, preţul carburanţilor e la nivelul de acum trei luni. La diesel, scăderea de preţ este mai mică, pentru că România importă jumătate din cantitatea necesară. În schimb, producem benzină mai mult decât consumăm şi asta se vede în preţ.

De la începutul lunii, carburanții s-au ieftinit cu 8%, dacă includem și reducerea de 50 de bani

De la începutul lunii, carburanții s-au ieftinit cu 8%, dacă includem și reducerea de 50 de bani. Prima explicaţie: petrolul s-a ieftinit şi s-a stabilizat în jur de 100 de dolari barilul. Scăderea e pusă pe seama cererii mai mici de carburanţi. Iar cererea mai mică ieftineşte oferta. "Urmare a creşterii preţului la benzină şi motorină, a existat o importată reducere a cantităţii de benzină şi motorină vândute. Această scădere a influenţat situaţiile financiare ale furnizorilor", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

În plus, dolarul, moneda în care se vinde petrolul, s-a tot apreciat de când a început războiul din Ucraina. De câteva zile, însă, leul a mai prins puteri. Trendul se va menţine, însă reducerile nu vor fi spectaculoase. Spre finalul anului, am putea avea noi creşteri, când Europa va renunţa de tot la petrolul rusesc. "Teoretic, cred că putem să sperăm că încă 10 bani să meargă sub nivelul pe care-l avem în momentul de faţă cam în următoarea lună", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Preţul benzinei s-a ieftinit peste noapte, iar un litru costă acum sub 8 lei. Şoferii cu maşini pe motorină nu au fost la fel de norocoşi