Antena Meniu Search
x

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi la sub 100 de dolari pe baril. De ce nu scad şi preţurile la pompă în România

Preţul petrolului Brent, de referinţă global, a scăzut marţi cu 7 dolari, la sub 100 de dolari pe baril, din cauza aprecierii dolarului, a reducerii cererii în China, care este cel mai mare importator de ţiţei, din cauza Covid-19, şi a temerilor tot mai mari de încetinire a economiei globale, transmite Reuters, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 13.07.2022, 12:17

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi la sub 100 de dolari pe baril.
Preţul petrolului Brent a scăzut marţi la sub 100 de dolari pe baril. - Shutterstock

Scăderea bruscă a urmat unei luni de tranzacţionare volatilă, în care investitorii au vândut poziţii pe piaţa petrolului, din cauza temerilor că creşterile agresive ale ratelor dobânzii pentru a opri inflaţia vor declanşa o recesiune economică care va reduce cererea de petrol.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 6,87 dolari, sau cu 6,4%, la 100,22 dolari pe baril până la ora 16:15 GMT (19:15 ora României), după ce în timpul şedinţei a coborât sub 100 de dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 7,36 dolari, sau cu 7%, la 96,74 dolari pe baril.

Preţurile petrolului se confruntă cu o presiune extremă, ”în timp ce continuă atitudinile defensive, încrederea consumatorilor fiind încă scăzută, împreună cu o reapariţie a Covid-19 în China”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţii la BOK Financial.

Dolarul aflat la un nivel record a declanşat mai multe vânzări, a adăugat Kissler. Preţul petrolului este exprimat, în general, în dolari SUA, aşa că un dolar mai puternic face ca marfa să fie mai scumpă pentru deţinătorii altor valute. Indicele dolarului, care urmăreşte evoluţia monedei în raport cu un coş de şase valute importante, a urcat marţi la 108,56, cel mai ridicat nivel din octombrie 2002. Investitorii tind să vadă dolarul ca un refugiu sigur în timpul volatilităţii pieţei.

Pe acelaşi subiect

Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei per litru în România?

O analiză realizată săptămâna trecută de Asociaţia Energia Inteligentă a explicat de ce scăderea prețului la țiței nu va duce şi la o scădere a prețului benzinei la pompă în ţară. 

"Această scădere a prețului țițeiului și menținerea măsurii guvernamentale și după cele 3 luni de aplicabilitate, ar trebui să ducă teoretic la o scădere a prețului benzinei la pompă sub 7 lei per litru de benzină. Din păcate această potențială scădere a cotaților țițeiului va fi parțial anulată în România de creșterea cursului valutar leu/dolar (creștere de 11% în ultimele 6 luni), de creșterea costurilor de rafinare, a creșterii de transport, asigurări și cel mai probabil de faptul că nu se vor prelungii măsurile administrative de reducere a prețului la benzină, astfel speranța românilor se poate opri doar la scăderea prețului la benzină la sub 8 lei per litru", susţine Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Preţul petrolului Brent a scăzut marţi la sub 100 de dolari pe baril. De ce nu scad şi preţurile la pompă în România