Antena Meniu Search
x

Video Preţuri mai mari pentru carnea de porc şi produsele tradiţionale de Crăciun. Ministrul Agriculturii: "Tot salariul l-aş da"

Pastramă, ceafă de porc, cârnaţi sau telemea. Sunt produsele care nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Dar pentru care vom plăti mai mult în acest an. Cum carnea de porc a fost mai puţină şi mai scumpă, comercianţii n-au avut încotro şi au mărit preţurile. Dar chiar şi aşa, clienţii le trec pragul, din dorinţa de a simţi de sărbători gustul tradiţional.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.12.2021, 20:50

Vezi și

Vasile Suciu a venit tocmai de pe Valea Sebeşului să-şi vândă produsele tradiţionale la Târgul de la Ministerului Agriculturii. "Salamul de casă, salam de vară, cotlet Pecea, slănină. Şi, fiind în seama sărbătorilor, cârnatul de casă, caltaboş, tobă", îşi prezintă proprietarul de carmangerie produsele. 

Cât costă carnea de porc de sărbători

Preţurile arată cam aşa. Un kilogram de salam de casă costă 55 de lei, la fel şi şunca. Pastrama ajunge la 60 de lei, iar ceafa la 75. Vasile Suciu recunoaşte că a fost nevoit să mărească preţurile. "A crescut preţul porcului, carcasei de porc. Cam cu 10, până în 12%. Cu toate că preţurile ar fi trebuit să fie un pic mai mari pentru a ne putea acoperi cheltuielile", spune el. 

La fel ca el au procedat şi alţi comercianţi. "Faţă de anul trecut sunt cu un 10% mai mari. Datorită cheltuielilor cu produsul finit", explică Cristina Smădu, comerciant. Iar Dragomir Florin, productor telemea de Sibiu, estimează: "În jur de 8-10%. Cam aşa e creşterea. Toate-s mai scumpe. Laptele, la fel, materia primă. Totul o să fie mai scump. Aşa-i trendul"

Pe acelaşi subiect

Cei care nu ajung la târg comandă din băcănii. "Livrăm undeva între 10-15 comenzi pe zi. Asta online. În magazin vorbim de 160 de clienţi care ne trec pragul. Cel mai bine se vând cârnaţii, toba şi brânzaturile. Diversitatea de brânzeturi se vinde foarte bine", arată Anita Huzum, reprezentant băcănie. 

Cât costă brânzeturile de Crăciun 

Kilogramul de caşcaval de casă costă 39 de lei, iar cel de telemea 40 de lei. Chiar dacă preţurile sunt mari, de clienţi nu duc lipsă comercianţii pentru că toată lumea vrea să pună pe masa de Crăciun ce e mai bun. "Preţurile sunt pe măsura muncii fermierilor. Munca unui fermier este inestimabilă. Dacă ar trebui să plătesc tot salariul pe produse româneşti, tot salariul l-aş da", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. 

Produsele tradiţionale din băcănii şi târguri costă, în medie, cu 30% mai mult faţă de cele din supermarket-uri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Preţuri mai mari pentru carnea de porc şi produsele tradiţionale de Crăciun. Ministrul Agriculturii: "Tot salariul l-aş da"