Antena Meniu Search
x

Video Marile magazine fentează plafonarea: a apărut mălaiul la 1.05 kg, iar alte produse care nu sunt pe listă s-au scumpit

Guvernul s-a răzgândit iar în privinţa plafonării preţului la alimentele de bază. Măsura se va aplica doar două luni şi nu trei ca până acum. În plus, pe lista alimentelor cu preţ redus nu a mai intrat carnea de miel ci untul şi magiunul. Alte şase produse au fost eliminate şi se vor scumpi cu 10%.  

de Redactia Observator

la 30.01.2024, 20:20

Vezi și

Deşi retailerii şi procesatorii au respins prelungirea plafonării, Guvernul a decis să extindă măsura pentru două luni. Lista alimentelor cu preţ redus s-a schimbat. 

"De pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat vor fi eliminate carnea tocată, orezul, cozonacul, bulionul, drojdia și margarină. Pe lista vor fi adăugate și două alimente noi: untul de până la 250 gr și magiunul de până la 350 de gr", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

Magiunul are adaos comercial de până la 150%. La producător un borcan costă 13 lei, însă în supermaketuri preţul ajunge la 29 de lei. De la 1 februarie produsul s-ar putea ieftini cu până la 10 lei. 

Bibiana Stanciulov producător magiun: Noi facem 4 tipuri de magiunuri, toate cele 4 tipuri se încadrează în până în 350 gr, nu știu care va fi reacția retaileriolor. Orice comerciant încearcă să câștige cât mai mult 

Pe acelaşi subiect

Şi untul s-ar putea ieftini cu până la 10%

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR): Untul în general face parte din categoria produselor sensibile în ceea ce priveşte adaosul comercial și prețul la raft. Sunt câteva categorii de produse unde nu se pot pune adaosuri comerciale mari 

17 alimente vor avea preț scăzut în următoarele două luni. Printre ele pâine, lapte, brânza, ouă, ulei, zahăr. Deşi Guvernul şi-ar fi dorit să adauge pe listă carnea de miel, în urma discuţiilor cu reprezentantii marilor magazine s-a renunţat la idee.  

George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale: Carnea de miel e un produs sezonier şi în general în magazine e o cantitate redusă pentru acest produs. 

Din aprilie, retailerii vor ca pretul sa fie controlat altfel si să nu se mai intervină din 3 în 3 luni în piaţă. 

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR): Niște măsuri punctuale care să contracareze niște creșteri abuzive sau niște creșteri speculative, de monopol; să nu uităm la covid când a crescut prețul la spirt de 7 ori, la drojdie de 6 ori. 

George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale: Genul acesta de intervenții administrative își au un scop și un rol pe termen scurt dacă lucrurile se prelungesc. Nu putem exclude și apariția unor efecte colaterale 

Cum ar fi fentarea statului. La raft au apărut produse cu gramaje schimbate doar pentru a nu intra sub incidenţa măsurii, cum ar fi mălaiul de 1.05 kg. Alţi comercianţi au scumpit produsele neplafonate: detergenţi, cosmetice şi hârtia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 10 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Marile magazine fentează plafonarea: a apărut mălaiul la 1.05 kg, iar alte produse care nu sunt pe listă s-au scumpit