Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preţurile petrolului au crescut cu peste 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni. Cât a ajuns barilul

Preţurile petrolului au înregistrat vineri o creştere de peste 1%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, datorită anticipării unor sancţiuni suplimentare impuse Rusiei şi Iranului, care ar putea reduce oferta, şi a unor noi reduceri ale ratelor dobânzilor în SUA şi Europa, care ar putea stimula cererea de combustibil, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 14.12.2024 , 07:09

sondă de petrol Cât a ajuns barilul - Profimedia

Cotaţia petrolului Brent a crescut cu 1,40%, ajungând la 74,08 dolari pe baril, iar cea a ţiţeiului american WTI a urcat cu 1,73%, până la 70,81 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, prelul petrolului Brent a înregistrat un avans de peste 4%, iar cel al petrolului WTI de peste 5%.

Ce a provocat creşterea preţurilor

Conform unui raport al firmei de consultanţă energetică Ritterbusch and Associates, creşterea este alimentată de anticiparea unor sancţiuni, îmbunătăţirea prognozelor economice pentru China, tensiunile politice din Orientul Mijlociu şi perspectiva unei reduceri a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, săptămâna viitoare.

Articolul continuă după reclamă

Uniunea Europeană a convenit asupra unui al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând flota sa de tancuri petroliere, iar SUA analizează măsuri similare. În acelaşi timp, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat ONU că sunt pregătite să reimpună sancţiuni internaţionale Iranului pentru a împiedica dezvoltarea de arme nucleare.

Pe acelaşi subiect

Datele recente din China, cel mai mare importator de petrol din lume, au arătat o creştere anuală a importurilor de ţiţei pentru prima dată în şapte luni, susţinută de preţurile scăzute şi măsurile de stimulare economică, relatează news.ro.

Estimări: Surplus de petrol anul viitor

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) şi-a majorat prognoza pentru creşterea cererii globale de petrol în 2025, anticipând o creştere de 1,1 milioane de barili pe zi.

În ceea ce priveşte oferta, se estimează un surplus de petrol anul viitor, pe fondul creşterii producţiei în ţări non-OPEC+, precum Argentina, Brazilia şi SUA. Cu toate acestea, OPEC+ urmăreşte menţinerea unei discipline mai stricte a producţiei, iar Emiratele Arabe Unite plănuiesc să reducă livrările de petrol la începutul anului 2025.

Ratele mai scăzute ale dobânzilor, anticipate atât în SUA, cât şi în Europa, sunt aşteptate să stimuleze creşterea economică şi cererea de petrol.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Preţurile petrolului au crescut cu peste 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni. Cât a ajuns barilul