Antena Meniu Search
x

Video Previziuni sumbre: locurile de muncă, în pericol. În 2 luni, numărul românilor trimişi în şomaj tehnic a crescut de 7 ori

Restricţiile trimit din ce în ce mai mulţi angajaţi în şomaj tehnic. Numai în ultimele două luni, numărul acestora a crescut de şapte ori. Şi nu se va opri aici. De alfel, în acest an, numai în patru sectoare economice a crescut numărul de angajaţi în acest an.

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 20:42

Vezi și

Ionuţ se ocupă de şase restaurante din Capitală. Din cei 200 de angajaţi pe care îi are, deja a trimis în şomaj tehnic jumătate din ei. Asta după ce numărul de clienţi a scăzut cu 80%. "Fie au fost ospătari, fie barmani, bucătari, dar cea mai marte parte sunt ospatării. Pentru că în bucătării în momentul ăsta avem şi delivery şi avem nevoie de bucătari. I-am trimis acasă şi statul le acordă o sumă de bani. Nu avem cum să plătim salariile pentru că nu avem suficiente încasări", spune Ionuţ Melintescu, proprietar de restaurant.

Peste 26 de mii de persoane trimise în şomaj tehnic, în România

În august erau în şomaj tehnic în jur de 3.800 de persoane. În doar două luni, numărul lor a crescut de aproape şapte ori. Aşa că am ajuns ca în octombrie să avem peste 26 de mii de persoane trimise în şomaj tehnic din cauză că angajatorul n-a mai avut bani să la plătească salariile. Cei mai mulţi oameni care au rămas fără un loc de muncă sunt din Horeca, din turism, comerţ şi transporturi. Salariaţii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Dar nu pot primi mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.  

"Nu ne-am aşteptat să ne lovească atât de tare acest val al pandemiei. Şi atunci el reprezintă încetinirea economică. Atenţie la şomajul tehnic, rezolvă o problemă temporară. Problema fundamentală, de scădere a vânzărilor sau modificarea pieţei, nu o rezolvă", explică Adrian Mitroi, analist economic.

Pe acelaşi subiect

Previziuni sumbre: tot mai mulţi români vor intra în şomaj tehnic

În perioada următoare, cei trimişi în şomaj trehnic vor fi tot mai mulţi, avertizează specialiştii. Oricum, în acest an, din 21 de sectoare economice, doar 4 și-au mărit numărul de salariați. E vorba de Sănătate, Învățământ, IT&C și construcții. În celelalte, locurile de muncă s-au împuținat.

"Angajatorii au fost destul de precauţi, nu au făcut angajări decât în puţine cazuri. Această tendinţă se va păstra şi în anul care vine. Pe de-o parte avem costuri mari cu materiile prime şi cu utilităţile. Pe de altă parte, cererea internă şi externă la anumite nişe industriale este incertă", spune Valentin Ionescu, analist economic.

Culmea, ministrul Muncii se laudă pe Facebook că, în acest an, companiile au avut disponibile cu 10 mii de locuri de muncă mai multe faţă de anul trecut. Şi că au fost alocați 7,72 miliarde de lei pentru a ajuta firmele.      

"Statul român este în coada statelor europene la câţi bani a alocat pentru măsuri de sprijin pentru pandemie. Şi aici nu ne jucăm. Familiile trebuie ajutate, mai ales că vine o perioadă extrem de dificilă. Cu inflaţie, creşteri de preţuri, iarnă", precizează Adrian Mitroi. Rata şomajului din România a ajuns la 5%. Cei care îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă sunt tinerii cu vârsta până în 24 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Previziuni sumbre: locurile de muncă, în pericol. În 2 luni, numărul românilor trimişi în şomaj tehnic a crescut de 7 ori