Meniu
Search
x

Prima Casă şi Legea Pensiilor distrug economia României, susţin reprezentanţii FMI

Guvernul primeşte un avertisment dur de la experţii Fondului Monetar Internaţional! Prima Casă trebuie să dispară, iar proiectul de lege a pensiilor trebuie regândit. Altfel, economia ţării va avea de suferit, susţin specialiştii FMI.

De Redactia Observator la 07.06.2019, 19:27
Vezi și

Guvernul primeşte un avertisment dur de la experţii Fondului Monetar Internaţional! Prima Casă trebuie să dispară, iar proiectul de lege a pensiilor trebuie regândit. Altfel, economia ţării va avea de suferit, susţin specialiştii FMI. Dacă legea pensiilor va intra în vigoare, bugetul ţării s-ar putea prăbuşi şi am putea rămâne fără bani pentru salarii în educaţie şi sănătate. 

Educaţia şi sănătatea ar putea avea cel mai mult de suferit dacă Guvernul nu va ţine în frâu cheltuielile pentru pensii, atrag atenţia experţii FMI. Nici plata salariilor nu va mai putea fi susţinută pe termen lung, dacă Executivul nu regândeşte proiectul legii pensiilor.

Punctul de pensie ar urma să crească treptat până la 1.850 de lei

Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România: Cel mai mare risc pe termen mediu pe care îl vedem noi este legea pensiilor care se află, în prezent, în dezbatere parlamentară. Prevederile acestei legi ar genera cheltuieli suplimentare de aproximativ 4 puncte procentuale din PIB 

Afectaţi vor fi mai ales cei cu venituri mici, spun reprezentanţii FMI. 

Ultima dată, pensiile au fost majorate în ianuarie 2018. Iar potrivit ordonanţei 114, punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei- cât este în prezent, la 1.265 de lei, în luna septembrie a acestui an. 

Pe de altă parte, dacă ne uităm la proiectul de lege privind pensiile, care încă nu este aprobat, punctul de pensie va ajunge în 2020 la 1.750 de lei, iar în 2021 la 1.850 de lei. 

Şi analiştii cred că noua lege a pensiilor, aflată încă în Parlament, ar putea produce turbulenţe în economie. 

Adrian Benţa, analist fiscal: Această lege duce, într-adevăr, la o situaţie greu de gestionat din punctul de vedere al bugetului de pensii. Vedem aproape o dublare a pensiilor faţă de 2016 

Experţii FMI sunt îngrijoraţi şi de evoluţia celui mai popular program din România, în rândul celor care vor să îşi cumpere o locuinţă. 

Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România: Recomandarea noastră rămâne ca Programul Prima Casă să fie gradual retras pentru stabilitatea sectorului financiar 

Un aspect cu care economiştii nu mai sunt de acord. 

Adrian Benţa, analist fiscal: Eu sunt convins că unele dintre afirmaţiile Fondului Monetar sunt eronate. De exemplu, programul Prima Casă, în opinia mea, trebuie să continue 

Şefii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional au criticat şi introducerea noului indice pentru creditele în lei- IRRC, pe care îl consideră prea volatil. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Prima Casă şi Legea Pensiilor distrug economia României, susţin reprezentanţii FMI