Antena Meniu Search
x

Video Prima scădere a IRCC după trei trimestre de creştere. Ratele vor fi mai mici

Vin, în sfârşit, şi veşti bune pentru cei care au credite în lei legate de IRCC. Începând de luni, 1 aprilie 2024, vor plăti rate mai mici. Indicele a scăzut pentru prima dată după trei trimestre de creştere, aşa că băncile trebuie să actualizeze şi ratele la noua valoare. Diferenţa va fi însă de doar câţiva lei.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.04.2024, 17:59

Vezi și

"IRCC, indicele în funcţie de care sunt calculate ratele pentru împrumuturile luate după anul 2019, a mai scăzut, dar scăderea nu este una semnificativă, ci de doar 0,07%. Astfel că IRCC a ajuns la 5,90%. Asta se traduce în rate ceva mai mici, dar diferenţa nu e una semnificativă", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Rate mai mici după scăderea IRCC

"Spre exemplu, la un împrumut de 250.000 de lei luat pe o perioadă 30 de ani, în martie rata era de 2.097 de lei, iar în aprilie rata a ajuns la 2.84 de lei, cu 13 lei mai puţin. În continuare, IRCC va scădea, astfel că de la 1 iulie va ajunge la 5,85%", adaugă Mădălina Chiţac, reporter Observator.

"ROBOR-ul se menţine şi el la un nivel constant. Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,05%. Acum, interesul românilor e pe partea de refinanţare, pentru că mulţi vor să-şi scadă ratele şi apelează la această variantă. De altfel, băncile vin cu dobânzi destul de bune pe partea de refinanţare, dobânzi fixe pe o perioadă de 3 sau de 5 ani, dobânzi care sunt sub aceşti indicatori, adică sub 6%", mai spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Prima scădere a IRCC după trei trimestre de creştere. Ratele vor fi mai mici