Antena Meniu Search
x

Video Primele ţări din UE care au închis supermarket-urile duminica. Măsura ar putea fi aplicată şi în România: "O prostie, oamenii lucrează în timpul săptămânii"

Adio cumpărături în weekend! Marile magazine ar putea fi închise duminica şi ar funcţiona doar câteva ore sâmbata, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Mai mult, propunerea legislativă prevede ca hipermarketurile să fie mutate în afara oraşelor, după modelul ţărilor occidentale.

Alin Stan
de Alin Stan

la 19.06.2023, 21:09

Vezi și

Doar pieţele şi magazinele mici ar urma să fie deschise în weekend. Initiativa propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri, în care de luni până vineri, inclusiv, programul să fie între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica ar trebui să fie închise. "Este o prostie, fiindcă românul lucrează în timpul săptămânii. Oamenii încă lucrează în România, iar sâmbăta şi duminica este cumva o ocazie, iar mutarea supermarketurilor în afara oraşului, la fel, mi se pare o prostie", spune un bărbat.

Mai multe iniţiative similare au fost respinse în ultimii ani de Parlament

"Haideţi să vedem întâi cum stau lucrurile. A fost aşa o chestie. Nici nu ştim cine a preluat-o, de ce", a declarat George Bădescu, preşedinte asociaţie retaileri. Ideea a fost preluată din Vest. Germania şi Austria sunt două dintre ţările europene în care marile magazine au lacătul pe uşă duminica. Măsura ar putea fi aplicată în curând şi în Italia. "Primul efect va fi unul de confuzie, atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivelulk bussines-urilor lor care sunt construite pe acest model. Un alt impact va fi la nivelul magazinelor mici. Cumva ajută producătorii mici, producătorii locali, magazinele mici. Este o expresie a unui tip de naţionalist economic", a declarat Dan Petre, sociolog.

Gheorghe vinde în piaţă de mai bine de 20 de ani. Niciodată nu a reuşit să ajungă cu legumele sale pe rafturile din marile magazine. "Este un beneficiu extraordinar pentru noi ca şi producători. Ne-ar ajuta foarte mult. Lumea ar veni în piaţă, nu s-ar mai duce în supermarket", a declarat Gheorghe, producător local. "Produsele agricole româneşti sunt mai sănătoase coparativ cu produsele alimentare", a declarat Costel Stanciu, preşedinte asociaţie alimente.

Mai multe iniţiative similare au fost respinse în ultimii ani de Parlament. "Când am lucrat la acest proiect legislativ, mă gândeam foarte mult la acele magazine mici în sistem românesc pe care să le promovăm. Noi ne dorim accesul nediscriminatoriu al tuturor producătorilor români în reţelele comerciale", a declarat Daniel Gheorghe Rusu, deputat. Cifra de afaceri a marilor reţele de magazine a crescut anul trecut cu peste 16%, până la 100 de miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Primele ţări din UE care au închis supermarket-urile duminica. Măsura ar putea fi aplicată şi în România: "O prostie, oamenii lucrează în timpul săptămânii"