Video Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Brazii românești prind rădăcini în Germania. O regiune întreagă va fi plantată cu seminţe provenite din Maramureş. Sunt de o calitate fără seamăn, spun îngrijitorii, care se laudă că 7 din 10 prind rod. De aceea un kilogram poate costa şi 100 de euro. Până acum, doar în Germania s-au dus aproape 7 tone de seminţe de brad românesc.
Spune-mi câte conuri au făcut brazii, ca să îţi spun câţi bani vom face din export. Este deviza îngrijitorilor plantaţiei de conifere din Cărbunari, Maramureş, deja faimoasă în toată Europa.
"Am şi făcut trei ani la rândul export de asemenea seminţe foarte căutate din punct de vedere calitativ, pentru că germinaţia lor este una peste 70%", spune Mihai Leşan, purtător de cuvânt Direcția Silvică Maramureș.
Cu o asemenea rată de succes, ofertele curg. Cei mai interesaţi sunt germanii. Au cumpărat începând cu 2021 aproape 7 tone de seminţe de brad românesc, pe care le-au plantat în regiunea Teisendorf.
"Undeva la 12 euro pe kilogram. Dar în fiecare an diferă în funcţie de ce lucrări au fost executate în anul respectiv", spune Mihai Leşan, purtător de cuvânt Direcția Silvică Maramureș.
În anii în care ies seminţe puţine, preţurile pot urca şi la 100 de euro pe kilogram. Dar sezonul acesta pare unul bun.
Zece din cele 35 de hectare ale plantaţiei sunt acoperite cu brazi
Sunt peste 2.700 de arbori, crescuţi special pentru sămânţă. Proiectul a început în 1979. Însă pomii au devenit maturi abia în 2015, când au început şi exporturile. Până la recoltatul seminţelor, însă, mai este mult de muncă. Prima etapă este uscarea conurilor.
"În două săptămâni conurile încep să se deschidă. Se separă solzii de seminţe, după care urmează procedeul de dezaripare, vânturare, până ajungem să avem seminţele curate, pure", spune Ioan Văsuț, gestionar plantație Cărbunari.
Toate seminţele stricate sunt aruncate - la export ajunge doar ceea ce este mai bun. La nivel național, astfel de plantații mai există în județele Bihor și Bacău.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰