Antena Meniu Search
x

Economistul care a prezis colapsul Lehman Brothers anunţă ce altă mare bancă va intra în faliment

Celebrul economist de pe Wall Street, Robert Kiyosaki, vine cu o teorie neagră. A prezis că următoarea bancă care se va prăbuşi este Credit Suisse, o instituţie financiară cu o expunere uriaşă. Este acelaşi om care a prezis falimentul băncii Lehman Brothers, eveniment care a aruncat întreaga lume în cea mai dură criză financiară în 2008.

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 16:13

Economistul care a prezis colapsul Lehman Brothers anunţă ce altă mare bancă va intra în faliment
Robert Kiyosaki - Fox Business

Robert Kiyosaki a avertizat, într-o intervenţie la Fox Business, că problema este piața obligațiunilor. "Am prezis Lehman Brothers cu ani în urmă și cred că următoarea bancă care va intra în insolvenţă este Credit Suisse, deoarece piața obligațiunilor se prăbușește. Piața de obligațiuni este mult mai mare decât piața de valori. A intervenit Rezerva Federală (FED) care este şi pompierul, și incendiatorul."

Kiyosaki a explicat modul în care piața obligațiunilor pe care o consideră cea mai mare problemă a economiei americane va declanşa "probleme serioase" în SUA  şi a spus că se așteaptă ca dolarul american să slăbească. "Dolarul american își pierde acum hegemonia în lume. Vor tipări din ce în ce mai mult și din ce în ce mai mult pentru a opri prăbuşirea", a spus expertul în timp ce ținea în mână o bancnotă de un dolar.

Kiyosaki şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile de pensii ale americanilor și asigurările individuale de pensionare (IRA), adăugând că contribuabilul american va fi cel mai grav afectat dacă FED va decide să ofere un colac de salvare băncilor problematice.

Credit Suisse, ale cărei acţiuni au scăzut luni cu 8,85%, a raportat pierderi de 1,5 miliarde de dolari în ultimul trimistru din 2022. A doua bancă elveţiană a pierdut 81% din valoarea sa de când a fost zguduită de falimentul Greensill în martie 2021. Acesta a fost primul dintr-o serie de scandaluri care au afectat puternic creditorul cu sediul la Zurich.

Pe acelaşi subiect

"Generația mea, a boomerilor, încearcă să se pensioneze. Așa că asta este o furtună perfectă din multe puncte de vedere", a spus Kiyosaki. "După cum am spus, cred că FED și FDIC (Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA ) au dat semnale că vor printa din nou, ceea ce face ca acţiunile să crească. Dar... sunt îngrijorat de Credit Suisse.” Kiyosaki recomandă investiţia în argint și aur pe o piață volatilă, pe fondul hiperinflației și printării de tot mai mulţi dolari. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şase bănci regionale americane, sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare

Potrivit Bloomberg, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a plasat First Republic Bank şi alte cinci bănci regionale americane sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, cel mai recent semn de îngrijorare cu privire la situaţia financiară a băncilor regionale americane după colapsul Silicon Valley Bank.

Alături de First Republic Bank, au fost plasate sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare băncile Western Alliance Bancorp., Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp. şi Comerica Inc. Agenţia de evaluare a menţionat îngrijorările cu privire la dependenţa acestor bănci de depozitele neasigurate pentru finanţare precum şi posibilele pierderi de pe urma portofoliilor lor de active.

Decizia Moody's vine după ce acţiunile băncilor americane s-au prăbuşit, chiar dacă Guvernul a intervenit pentru a-i salva pe deponenţii SVB şi a anunţat o nouă facilitate de creditare pentru a susţine finanţarea băncilor şi a evita o nouă panică în rândul deponenţilor. De exemplu, luni acţiunile First Republic au scăzut cu 62%, în timp ce titlurile Western Alliance au scăzut cu 47% iar cele ale Comerica au pierdut 28%.

În ceea ce priveşte First Republic, o bancă regională cu sediul la San Francisco, Moody's susţine că ponderea depozitelor care depăşesc pragul garantat de autorităţile federale face profilul de finanţare al acestei bănci mai sensibil la eventuale retrageri rapide şi mari ale deponenţilor. "Dacă s-ar confrunta vreodată cu o diminuare peste aşteptări a depozitelor şi rezervele de lichiditate s-ar dovedi insuficiente, banca ar putea fi nevoită să vândă active, cristalizând astfel pierderile nerealizate", susţine Moody's. Anterior, First Republic a informat că şi-a consolidat şi diversificat poziţia financiară prin acces la lichidităţi suplimentare de la Rezerva Federală şi JPMorgan Chase & Co. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Economistul care a prezis colapsul Lehman Brothers anunţă ce altă mare bancă va intra în faliment