Antena Meniu Search
x

Profit "obscen" anunţat de Shell. Taxe excepţionale de 2 miliarde de euro plătite în UE şi UK. Furie printre britanici: E prea puţin, trebuie taxaţi mai mult

După modelul OMV Petrom în România, şi Gigantul Shell a stârnit furie în Marea Britanie după ce a anunţat joi un profit "obscen", relatează The Guardian. Compania britanică a încheiat anul trecut cu un profit de aproape 40 de miliarde de dolari, în contexul preţurilor mari la energie. Are cel mai mari profit din istoria de 115 ani a companiei, relatează şi BBC. Şi OMV Petrom a anunțat azi cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România.

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 12:12

Profit "obscen" anunţat de Shell. Taxe excepţionale de 2 miliarde de euro plătite în UE şi UK. Furie printre britanici: E prea puţin, trebuie taxaţi mai mult
Benzinărie Shell în Londra - Getty Images

Compania Shell a înregistrat un profit de 9,81 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu 6,4 miliarde de dolari în 2021. Profitul anual ajustat în 2022 se ridică astfel la 39,87 miliarde de dolari, depășind cu mult cele 19,3 miliarde de dolari din 2021.

Profitul este "obscen" și "o insultă la adresa familiilor muncitoare" a reacţionat Paul Nowak, secretar general al Congresului Sindicatelor din Marea Britanie. ONG-ul Global Witness susține că doar 1,5% din cheltuielile de capital ale Shell au fost folosite pentru a dezvolta surse regenerabile autentice. Cheltuielile reale ale Shell pentru energiile regenerabile sunt o mică parte din ceea ce pretinde, acuză grupul.

Shell: 1,9 miliarde de dolari taxe excepționale pe profit în UE și Marea Britanie

Profitul uriaş obţinut de Shell, dar şi de restul companiilor din energie în 2022 a determinat guvernul britanic să introducă o taxă excepțională, care a fost ulterior înăsprită de Ministrul de finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt.

Pe acelaşi subiect

Compania Shell a fost criticată în luna octombrie când a spus că nu a plătit nicio taxă excepțională în Marea Britanie până la acel moment. Luna trecută, compania a declarat că se așteaptă să plătească 2 miliarde de dolari, taxe pe profit excepțional în Marea Britanie și UE. Shell a confirmat joi că a plătit 1,9 miliarde de dolari taxe excepționale în UE și Marea Britanie, dar nu a detaliat cât a plătit în parte. 

Paul Nowak a spus că taxele excepționale ar trebui majorate. "În timp ce gospodăriile din Marea Britanie se luptă să-și plătească facturile și să facă rost de bani, Shell se scaldă în bani. Timpul scuzelor a trecut. Guvernul trebuie să impună companiilor energetice o taxă excepțională mai mare. Sunt lăsate miliarde pe masă", a spus el. "În loc să tragă în jos salariile medicilor, profesorilor, pompierilor și a milioane de alți funcționari publici greu încercaţi, miniștrii ar trebui să oblige giganţii de petrol şi gaze să plătească cât este corect".

Compania a declarat că a distribuit 26 de miliarde de dolari acţionarilor în 2022, 6,3 miliarde de dolari doar în ultimul trimitestru, după ce a majorat dividendele cu 15%. De asemenea, a anunțat răscumpărări de acțiuni de 4 miliarde de dolari în următoarele trei luni. 

Compania a beneficiat de pe urma situaţiei internaționale a livrărilor de gaze, care a început în 2021 și a fost exacerbată de invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. "Rezultatele noastre din trimestrul IV și de-a lungul întregului an demonstrează forţa portofoliului diferențiat al Shell, precum și capacitatea noastră de a furniza energie vitală clienților noștri într-o lume volatilă" a transmis CEO-ul Shell, Wael Sawan.

"Nici o companie nu ar trebui să obțină astfel de profituri scandaloase din invadarea ilegală a Ucrainei de către Putin" a reacţionat Ed Davey liderul liberal-democraţilor din Marea Britanie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Profit "obscen" anunţat de Shell. Taxe excepţionale de 2 miliarde de euro plătite în UE şi UK. Furie printre britanici: E prea puţin, trebuie taxaţi mai mult