Video "Ruşine" de proporţii pentru Guvern: OMV Petrom scapă de taxa de solidaritate, dar compania românească Romgaz plăteşte 1 miliard de lei în contul ei
Lovitură pentru Guvern. OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate de 1 miliard de euro. Asta spune, indirect, Comisia Europeană, într-o scrisoare pentru Ministerul Finanţelor. Statul însă nu renunţă. Caută o portiţă prin care să oblige compania să dea banii. Aşteaptă lămuriri suplimentare de la Bruxelles, iar răspunsul ar trebui să vină în nouă zile.
- Scandalul eliminării Dianei Şoşoacă de la alegeri şi cine ar putea fi "marele câştigător". DETALII la Observator 13:00, la Antena 1
- În ce domenii se înființează cele mai multe afaceri în România. Ramura care domină printre antreprenori
OMV Petrom susţine că veniturile sale nu depășesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum cere regulamentul european. Guvernul de la București a întrebat Comisia Europeană dacă acest procent poate fi modificat.
În scrisoarea obţinută de Observator, răspunsul este categoric: "Statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă".
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: Procentul de 75 la sută asupra cifrei de afaceri a companiei petroliere nu este negociabil. Atât trebuie să fie. Ce este sub 75 la sută nu se datorează taxă. Pe baza acestei declaraţii, Petrom nu trebuie să plătească taxa.
O altă chestiune de lămurit a fost dacă poate fi extinsă lista activităţilor taxate, în afară de extracția de petrol, gaze şi rafinarea petrolului.
- Cum se aplică de fapt legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate. Ce spune şeful Consiliului Concurenței
- Prima companie care a anunțat că plătește taxa de solidaritate. Suma se ridică la 900 de milioane de lei
- Războiul dintre statul român şi OMV Petrom continuă. Ce a cerut Guvernul Comisiei Europene
Bruxelles-ul confirmă: doar aceste activităţi trebuie taxate
Gabriel Biriş, fost secretar de stat Finanţe: Guvernul îşi propune să ne facă cât se poate de mult de ruşine la Bruxelles. Nu se justificau întrebările anterioare. Atunci când s-a făcut regulamentul, noi n-am avut oameni la Comisie? Noi nu ne implicăm activ în reglementările europene? Ce au păzit oamenii pe care statul român îi plăteşte? Acum nu ştim ce s-a reglementat? Suntem într-o situaţie care devine de un ridicol extrem. Prevederile regulamentului sunt cât se poate de clare.
Guvernul a întrebat şi dacă energia electrică produsă din gaz în centrala Petrom de la Brazi intră sub incidenţa legii. E vorba de 10 la sută din producţia de energie a Românei.
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: Probabil, Executivul de la Bucureşti consideră că Petrom ar putea intra în sfera de aplicare a taxei, aplicând aici şi veniturile obţinute din vânzarea de energie electrică produsă din gazul extras din România.
Autorităţile au confirmat că au primit răspuns de la Comisie, dar nu au venit cu clarificări.
Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: Cel puţin în etapa de acum, Ministerul de Finanţe vă poate oferi mai multe detalii, deoarece a iniţiat această corespondenţă.
Romgaz a anunţat că va plăti aproape 1 miliard de lei
Un alt gigant vizat de impozitare, Romgaz, a anunţat deja că va plăti aproape 1 miliard de lei.
Cristina Prună, vicepreședinta Comisiei pentru Industrii: Tragedia este că cea mai afectată de această ordonanţă este tocmai compania românească Romgaz, care ar trebui să facă învestiţii în Marea Neagră, la Caragele, în producţia de energie electrică.
Joi, OMV Petrom va prezenta rezultatele financiare preliminare pentru 2022. Este posibil să raporteze un profit net de peste două miliarde de euro, cel mai mare înregistrat vreodată de o companie în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰