Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Programul Roşia românească dă roade! Primele roşii după ajutorul dat de Daea sunt pe tarabe

Românii vor putea mânca mai multe roşii din producţia autohtonă. Este promisiunea ministrului Petre Daea, de când le oferă agricultorilor câte 3.000 de euro pentru recolta de tomate. Primele roade, semănate cu banii primiţi anul trecut, sunt deja pe tarabe.

de Redactia Observator

la 15.05.2018 , 22:22

Românii vor putea mânca mai multe roşii din producţia autohtonă. Este promisiunea ministrului Petre Daea, de când le oferă agricultorilor câte 3.000 de euro pentru recolta de tomate. Primele roade, semănate cu banii primiţi anul trecut, sunt deja pe tarabe. Roşiile sunt mai scumpe decât cele din import, însă producătorii ne asigură că gustul face toţi banii.

În comuna Vidra din judeţul Ilfov, mai toţi agricultorii sunt înscrişi, încă de anul trecut, în programul iniţiat de Ministerul Agriculturii. Fiecare a primit câte 3.000 de euro. Banii i-au folosit în întregime pentru recolta de anul acesta. 

GHEORGHE ANTONESCU, agricultor

Vezi și

Toţi banii pe care i-am primit i-am băgat în încălzire. De exemplu, anul acesta am avut 20.000 de lei minim pe sursa de căldură ca să putem ieşi în luna mai la piaţă cu aceste tomate. 

Adică aproape jumătate din banii primiţi de la stat. Investiţia este, însă, cu mult mai mare. Pentru cei 2.000 de metri pătraţi cultivaţi, familia Antonescu a cheltuit aproape 10.000 de euro. 

GHEORGHE ANTONESCU, agricultor

Dacă ar fi şi mai mulţi, ar fi şi mai bine, că poate ne-am acoperi în întregime cheltuielile, măcar de căldură.

Datorită sistemului de încălzire, aceşti fermieri au fost printre primii care au dus în pieţe roşii româneşti. Costă între 20 şi 30 de lei kilogramul.

Producătorii care vând tomate cultivate cu bani de la stat sunt uşor de recunoscut. Poartă şorţuri oferite de Ministerul Agriculturii. 

Anul acesta, s-au înscris în program aproape 12.000 de agricultori. Cei mai mulţi, aproape 4.000, sunt din judeţul Olt, apoi din Dolj şi din Galaţi. În 2017, peste 9.000 de producători au primit bani de la Ministerul Agriculturii pentru a produce roşii.

Ca să poată primi ajutorul de la stat, agricultorii trebuie să aibă o recoltă de cel puţin 1.000 de mp şi o producţie de cel puţin 2 kg de roşii pe mp.

PETRE DAEA, ministrul Agriculturii

Noi am socotit că vom reuşi să împingem în faţă, să fim cu producţia mai repede pe piaţă pentru a putea stopa importurile.

Anual, România importă aproximativ 50.000 de tone de roşii, în valoare de 35 de milioane de euro. În schimb, exportăm tomate de doar două milioane de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri economice » Programul Roşia românească dă roade! Primele roşii după ajutorul dat de Daea sunt pe tarabe