Antena Meniu Search
x

PSD şi PNL au variante diferite privind pensiile din 2023. Marcel Ciolacu vrea o mărire după ce preia fotoliul de premier de la Nicolae Ciucă

Este iz de alegeri în aer, iar PSD şi PNL concurează pentru mărirea pensiilor. Liberalii ar vrea să mărească pensiile cu 15%, de la începutul anului viitor, în timp ce social-democraţii au alte planuri. PSD vrea să majoreze cu un procent mai mic acum, ca la primăvară, când preia conducerea Guvernului, să mai vină cu o creştere. 

de Larisa Bernaschi

la 08.11.2022 , 19:38

Între o inflaţie de 16% şi perspectiva a patru rânduri de alegeri în 2024, liberalii şi social-democraţii sunt preocupaţi de bunăstarea pensionarilor.

"Pensiile nu trebuie mărite în mod egal la toată lumea. Nu pot compara o pensie de 20.000 cu o pensie sub 2.000 de lei", a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Potrivit surselor Observator, social-democraţii au pus pe masa discuţiilor din Coaliţie un procent de 11,92%. Punctul de pensie ar ajunge astfel la 1.775 de lei. 

Vezi și

Preşedintele PSD lasă uşa deschisă pentru încă o majorare, după 25 mai anul viitor, când ar urma să preia fotoliul de premier de la Nicolae Ciucă. Liberalii nu sunt însă de acord. PNL insistă să crească pensiile cu 15%. Punctul de pensie ar creşte astfel la 1.823 de lei, adică un minus de 16 miliarde şi jumătate de lei la buget.  

Pe acelaşi subiect

Ce au declarat politicienii despre majorarea pensiilor

"Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluţie prin care să acoperim creşterea inflaţiei, care e de peste 15%", a spus premierul României, Nicolae Ciucă

"Nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor. Ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație", a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Social-democraţii plusează. Vor să dea un ajutor financiar de iarnă, astfel încât să nu mai existe pensie sub patru mii de lei în ianuarie anul viitor. Bonusul va fi acordat însă doar o lună.

În octombrie, pensia medie în România a fost de 1.777 de lei. Din cei peste patru milioane şi jumătate de pensionari, un milion 300 de mii încasează lunar doar o mie de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri economice » PSD şi PNL au variante diferite privind pensiile din 2023. Marcel Ciolacu vrea o mărire după ce preia fotoliul de premier de la Nicolae Ciucă