Antena Meniu Search
x

Ciucă: PNL susține majorarea pensiilor cu 15%. Discutăm despre o piață semi-reglementată de energie, calcule pentru un preț maxim de 1,3 lei/kwh

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni la finalul unei ședințe PNL că liberalii susţin majorarea pensiilor cu 15% dacă bugetul va permite asta şi a făcut precizări și despre măsurile privitoare la criza energetică.

de Redactia Observator

la 07.11.2022, 21:30

Vezi și

Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că în coaliția de guvernare sunt discuţii despre o piață semi-reglementată a energiei electrice şi a confirmat că se fac calcule pentru un preţ fix maxim de 1,3 lei/kwh pentru consumatorii industriali şi firme.Pentru consumatorii casnici se vor menţine pragurile de 0,68 lei si 0,80 lei a mai dat asigurări premierul.

"Discutăm despre o decizie privind o piață semi-reglementată. România are nevoie să vândă și să cumpere. Pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână ca acum. Avem și posibilitatea acestor subvenții pentru consumatorul casnic vulnerabil. Trebuie să găsim soluții pentru consumatorii mari" a declarat Nicolae Ciucă. Despre pensii, premierul a declarat că PNL susţine majorarea cu 15% a pensiilor dacă bugetul permite asta.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că au fost discuţii, în Biroul Politic Naţional al PNL de luni, despre preţurile la energie şi a subliniat că este vorba de o decizie pentru o piaţăa energiei semi-reglementată. El a adăugat că încă sunt căutate soluţii tehnice „prin care putem să integrăm fondurile de la UE pentru combarea sărăciei energetice şi soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populaţia, iar preţul la energie, mă refer la primele două praguri, la consumatorul casnic să rămână la aceeaşi valoare”.

„În ceea ce priveşte subiectele pe care le-am prezentat Biroului, cel mai important este cel legat de energie. Avem în continuare în analiză, la nivelul structurilor tehnice, care sunt soluţiile prin care putem să integrăm fondurile de la UE pentru combarea sărăciei energetice şi soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populaţia, iar preţul la energie, mă refer la primele două praguri, la consumatorul casnic să rămână la aceeaşi valoare. Pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână ca acum, pentru că ne dorim să protejăm populaţia. (...) Avem şi posibilitatea acestor subvenţii pentru consumatorul casnic vulnerabil. Trebuie să găsim soluţii pentru consumatorii mari”, a explicat Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei BPN al PNL de luni.

Întrebat ce se întâmplă cu cei care nu se încadrează în cele două praguri, dacă va fi un preţ fix sau un preţ maximal, şeful Executivului a răspuns: „Acolo se discută în aşa fel încât pentru consumatorii mari să discutăm de un singur preţ”. El a mai spus că trebuie găsite soluţii şi pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi pentru marea industrie, astfel încât să fie asigurată competitivitatea produselor româneşti.

„Am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluţii astfel încât în ceea ce priveşte sectorul de întreprinderi mici şi mijlocii, cât şi marea industrie să găsim acea soluţie prin care să asigurăm competitivitatea produselor româneşti. Este foarte important să avem în vedere acest lucru. Este un aspect şi un obiectiv pe care l-am discutat şi la nivelul Comisiei Europene, la întâlnirile pe care le-am avut. Cred că acesta este mesajul cel mai important. Pragul de 1,3 e vehiculat de toată lumea şi e în analiză”, a mai precizat Ciucă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ciucă: PNL susține majorarea pensiilor cu 15%. Discutăm despre o piață semi-reglementată de energie, calcule pentru un preț maxim de 1,3 lei/kwh