Antena Meniu Search
x

Video Rabla pentru Electrocasnice 2022 a început azi. Românii care vor aparate noi pot să se înscrie până miercuri. De când pot lua centrale

Cert este că iarna vine peste tot, mai devreme sau mai târziu. În contextul în care facturile mari ne sperie, vestea următoare este şi importantă şi binevenită: de astăzi, încep înscrierile în programul Rabla pentru electrocasnice, ocazie bună să înlocuim aparatele vechi, precum frigidere ori maşini de spălat, cu unele noi, care consumă mai puţin! Autorităţile spun că includ, în acest program, şi centralele termice.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.11.2022, 13:44

Vezi și

Mădălina Chițac, reporter Observator: "Este foarte posibil ca în următoarea etapă a programului Rabla pentru electrocasnice să fie introduse și centralele termice de apartament. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care i-a îndemnat pe români să își schimbe centralele vechi cu unele noi care consumă mai puțin. Datele arată că în prezent în jur de 30% dintre români au centrale termice mai vechi de 10 ani, așadar sunt nevoiți să plătească în fiecare lună, în plus, zeci de lei, la factură. Așadar, din 2023 este foarte posibil să ne putem cumpăra centrale electrice noi cu vouchere de la sta.

Până atunci însă, astăzi începe cea de a doua etapă a programului Rabla pentru electrocasnice, așa că toți româniii care vor să își schimbe electrocasnicele vechi cu unele noi se pot înscrie în program. De astăzi se pot face înscrieri până pe 25 noiembrie, iar din 5 decembrie vor fi date și voucherele efective. Programul începe cu vouchere pentru frigidere dar și pentru mașini de spălat vase și haine. În acest caz, valoarea unui voucher este de 400 de lei. Mai apoi, programul va continua cu vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru un laptop, de exemplu, valoarea unui voucher va fi de 500 de lei, iar pentru o tabletă de 300 de lei. Programul Rabla pentru electrocasnice se va termina cu vouchere pentru aspiratoare, aparate de ar condiționat și uscătoare de rufe. În cea de a doua etapă bugetul pentru acest program este de 50 de milioane de lei."

Cum se desfășoară această etapă a programului Rabla pentru electrocasnice?

Potrivit AFM, persoanele fizice au la dispoziţie 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică începând de luni, 21 noiembrie 2022, ora 10:00.

Pe acelaşi subiect

"Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a bucurat încă de la început de un succes uriaş în rândul populaţiei, astfel că am luat hotărârea ca bugetul alocat în anul 2022 să fie cel mai mare de până acum, alocând 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult faţă de anul trecut. Reamintim tuturor celor interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să îşi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în ediţiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică", a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Ce valoare au voucherele oferite prin programul Rabla pentru electrocasnice?

Autoritățile au transmis că valoarea voucherelor oferite variază în funcție de tipul echipamentului. Astfel, urmează să fie oferiți:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Rabla pentru Electrocasnice 2022 a început azi. Românii care vor aparate noi pot să se înscrie până miercuri. De când pot lua centrale